Heidi Hautala ja Petri Sarvamaa lukeutuvat Euroopan vaikutusvaltaisimpiin meppeihin – mikä on vallan salaisuus?

Millaista valtaa europarlamentaarikolla on? 13:29

Eurovaalit järjestetään 26. toukokuuta. Jatkokautta hakevat europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr.) sekä Petri Sarvamaa (kok). vierailivat Huomenta Suomessa keskustelemassa meppien vallankäytöstä.

VoteWatch-järjestön seurannan mukaan suomalaismepeillä on varsin hyvin valtaa. Pelkästään viidentoista parhaan joukkoon mahtuu kaksi suomalaista: Heidi Hautala on 751 parlamentaarikon listalla 11. ja Petri Sarvamaa 14.

Meppien tiet vaikutusvaltaan ovat varsin erilaisia.

Sarvamaa nousi europarlamenttiin vuonna 2012 ilman pitkää poliittista kokemusta. Kun suomalaismeppi osallistui ensimmäistä kertaa europarlamentissa edustamaansa EPP-ryhmän kokouksiin, ei häntä tuntenut juuri kukaan.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Sarvamaa tutustui sekä oman ryhmänsä että muiden ryhmien meppeihin.

– Hain (huomiota) ikään kuin koulussakin aikoinaan, että 'opettaja, opettaja'. Piti olla koko ajan työntämässä itseään, tarjoamassa puheenvuoroa osoittamaan, että olet todella aktiivinen, kiinnostunut, asiantunteva, kielitaitoinen ja sosiaalinen, Sarvamaa luettelee.

"Isi on koko ajan lentokoneessa"

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1995 europarlamentissa istunut Hautala katsoo vaikutusvaltansa puolestaan liittyvän kiinteästi juuri parlamentissa edustamaansa ryhmään.

– Kaikki lähtee omasta ryhmästä, minkälaisen luottamuksen ja aseman siellä saa, Euroopan parlamentin varapuhemiehenä toimiva Hautala taustoittaa.

Sarvamaa muistuttaa vaikutusvallan keräämisen vaativan myös uhrauksia.

– Pienin lapseni oli 3-vuotias, kun aloitin, eikä hän mitään muuta muistakaan kuin että isi on koko ajan lentokoneessa. Tietenkin on myös vaimo, että terveisiä vaan sinne kotiin, Sarvamaa hymähtää.

Lue myös:

    Uusimmat