Hautala: Venäjä tiukentaa otettaan kansalaisista

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) pitää Pussy Riot -aktivistiryhmän tuomioita symbolina sille, miten valtiovalta on tiukentanut Venäjällä otettaan kansalaisyhteiskunnasta. Maassa on rajoitettu muun muassa yhdistymis- ja kokoontumisvapautta.

Hautala epäilee, että syyte aktivistiryhmää vastaan oli helppo nostaa, koska naisten esitys loukkasi niin monien venäläisten uskonnollisia tunteita. Ortodoksikirkko ja ortodoksisuus ovat Venäjällä vahvoja arvoja, minkä takia tapaus on saanut maassa hyvin laajaa huomiota.

Aktivistiryhmä Pussy Riotin kolme jäsentä todettiin venäläisessä oikeusistuimessa syyllisiksi huliganismiin, koska he osallistuivat presidentti Vladimir Putinin vastaiseen performanssiin moskovalaisessa kirkossa helmikuussa.

"Oikeuslaitoksella pitkä matka riippumattomaksi"

Venäjän sananvapaustilannetta pitkään seuranneen Hautalan mielestä tuomio osoittaa sen, että Venäjän oikeuslaitoksella on vielä edessään pitkä matka, jotta se olisi riippumaton valtiovallasta.

– Putin on tietoinen siitä, että uskonnolliset tunteet ovat varsin syvässä Venäjällä. Tämä on saattanut olla sellainen tapaus, että hän on ajatellut vahvistavansa myös omaa asemaansa puuttumalla uskonnollisia tunteita loukkaavaan toimintaan.

Hautala kuitenkin epäilee, että tapauksen saama kansainvälinen huomio on saattanut tulla Putinille yllätyksenä.

– Parasta olisi ollut, ettei tätä syytettä olisi koskaan nostettu. Tytöt ovat katuneet sitä, että he ovat loukanneet venäläisten uskonnollisia tunteita, ja ortodoksikirkko olisi voinut tuntea hieman armoa heitä kohtaan.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat