Haussa hyvät löylyt? 4 vinkkiä kiukaan valintaan!

Mitä kriteerejä sinulla on kiuasta valitessa? Oikeat valinnat takaavat hyvät löylyt.

Kiukaan design on 2000-luvulla noussut olennaiseksi valintakriteeriksi, samalla kun mielenkiinto saunan sisustusta kohtaan yleisesti on kasvanut. Markkinoilla on paljon valinnanvaraa ja uusissa tuotteissa uusia ominaisuuksia.

Harvian Jussi Valkonen on listannut MyyAsuntoni.fi-verkkopalvelun blogissaan muutaman olennaisen asian, jotka ovat kiuasvalinnan tehtyäsi läsnä jokaisella saunomiskerralla.

1. Valitse oikea teho. Oli kyseessä puu- tai sähkölämmitteinen sauna, kiuastehon on syytä olla oikein mitoitettu. Alimitoitettu puulämmitteinen kiuas kyllä lämmittää saunan, kun tarpeeksi korventaa, mutta kiukaan käyttöikä jää huomattavasti lyhyemmäksi kuin oikein mitoitetulla kiukaalla. Alimitoitettu sähkölämmitteinen kiuas ei lämmitä saunaa riittävän kuumaksi ja löylyvesi jäähdyttää kiukaan nopeasti. Ylitehon kanssa tulee paremmin toimeen, mutta ongelmia saattaa tulla silti.

2. Valitse erillisellä ohjauspaneelilla varustettu kiuas. Tämä on tietysti tapauskohtaista ja integroidulla ohjauksella varustetut kiukaat ovat Valkosen mukaan myös hyviä. Erillisen ohjauspaneelin voit asentaa esimerkiksi saunaan, pesuhuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen. Paneelista näet suoraan esimerkiksi saunan lämpötilan.

3. Mieti huolella: lattia- vai seinämalli? Vanhan seinäkiukaan vaihtaminen uuteen vastaavantyyppiseen on usein hyvä valinta, mutta kannattaa ensin pitää vilvoitteluhetken mittainen pohdinta, voisiko löylyjä kuitenkin parantaa. Moderni pilarimallinen kiuas nimittäin mahtuu useimmiten samaan tilaan kuin seinäkiuaskin, erityisesti jos kivitila ei ole kaikilta sivuilta avoin.

4. Mieti varustus valmiiksi. Uuteen saunaan tehdään usein laaja alalaudetaso ja kiuas upotetaan siihen. Saatat tarvita upotusaukon viimeistelevän upotuskauluksen ja turvallisuuden vuoksi suojakaiteen. Nämä voi teettää tai tehdä itse, mutta erityisesti kaarevien puuosien hinta – tai puuntyöstöön tarvittava aika – voi yllättää. Yleensä on kustannustehokkaampaa valita kiuasvalmistajan omat tarvikkeet. Lopputulos on varmuudella siisti ja yhteensopiva.

Lähde: MyyAsuntoni.fi

Lue myös:

    Uusimmat