Hauska uutuus: Ötökkähotelli tuo mehiläiset ja kertut saman katon alle

Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy tuo nyt kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta ihmisen pihanhoidollisten töiden tuloksena. Eliökantaan on vaikuttanut heikentävästi myös ilmaston lämpeneminen. Pölyttävien hyönteisten kannan negatiiviseen kehitykseen kiinnitettiin viime vuonna erityistä huomiota Keski-Euroopassa, eritoten Saksassa.

Vastaus oli luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu Hyönteishotelli, joka tarjoaa hyötyhyönteisille pesintätilan ja turvallisen talvehtimismahdollisuuden. Toimintarajoitteisten käsityönä rakentamat uniikit Hyönteishotellit ovat oiva keino palauttaa puutarhan, pihamaan, terassin tai parvekkeen ekologinen tasapaino.

– Hyönteishotellit on valmistettu täysin puusta, ja niiden myynnillä tuetaan toimintarajoitteisten toimintaa. Hyönteishotelleiden kysyntä oli viime kesänä yllättävän suurta Saksassa ja Keski-Euroopassa, ja uskomme niiden kiinnostavan myös Suomessa. Hyönteiskannan hyvinvointihan heijastuu suoraan sadon määrään ja laatuun, sanoo Hyönteishotellia maahantuovan Esbau Oy:n Esa Jussila.

Kuusi erilaista ”huonetta” hyötyläisille

Hyönteishotellin luonnonmukaiset ”huoneet” jakautuvat kuuteen erilaiseen osastoon, joissa on elintilaa monille hyötylajeille. Ylimmässä kerroksessa viihtyvät leppäkertut. Ne säätelevät tehokkaasti puutarhan lehtikirvakantaa. Alapuolen puiset kolot houkuttelevat asukeikseen muurimehiläisiä tarjoten ihanteellisen paikan jälkeläisten kasvattamiseen. Muurimehiläiset ja niiden toukat käyttävät ravinnokseen siitepölyä ja mettä ympäristön varhain kukkivista kasveista. Keskikerros tarjoaa suojapaikan petopistiäisille, villimehiläisille ja päiväperhosille. Alimman kerroksen kävyt sopivat niin leppäkerttujen kuin esimerkiksi harsokorentojen majapaikaksi.

Hyönteishotelli toimii hyötyhyönteisille suojapaikkana ympäri vuoden.

– Vaikka omistaisi vain parvekkeen, hyötyhyönteisille voi silti tarjota mukavan majoituksen ja ylläpidon. Perheen pienimmätkin seuraavat mielenkiinnolla hyönteisten elämää läheltä, Jussila kertoo.

Oiva lahja luontoihmiselle

Koska puutarhat ja pihat halutaan pitää siistinä, ihmiset jättävät hyönteisille pesimätilaksi sopivia risuja, lehtikasoja ja muita kuolleita kasoja ja luonnonmateriaaleja liian vähän. Lehtiroskatkin kuljetetaan pois sen sijaan, että käytettäisiin lehtikompostia.

– Hyönteishotelli sopii etenkin kaupunkiympäristöihin ja siisteihin lähiöihin, joissa puutarhat ovat usein suhteellisen pieniä tai sitten liian hyvin hoidettuja. Hyönteishotellilla voidaan korvata "roskien" puuttuminen pihapiiristä ja lisätä hyödyllisten pölyttäjien määrää ja monimuotoisuutta. Idea on hauska ja hyödyllinen, ja varsinkin kaupunkien parvekepuutarhureita hotelli varmasti innostaa. Tuote on myös ekologinen ja luonnonsuojelun kannalta hyödyllinen. Hyönteishotelli on varmasti kiinnostava ja arvostettu tuliainen luontoa arvostavalle niin kaupungissa, mökillä kuin maalla, sanoo biologian tutkija Salla-Riikka Vesterlund (FM) Turun yliopistosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat