Harkimo tavoittelee nuoria puhumalla yliopistoilla ja Youtubessa – "Olen varmaan ainoa poliitikko, jonka nuoret edes tuntevat"

Hjallis ”Hjallis” Harkimo uskoo olevansa ainoa nuorille tuttu poliitikko. Hän tavoittelee heitä muun muassa Youtubessa.

Harry Harkimo jättää toritapaamiset varsinaisille puolueille. Hän sanoo käyneensä useissa korkeakouluissa puhumassa nuorille yrittäjyydestä ja perustamastaan poliittisesta liikkeestä Liike Nytistä, jonka tavoitteena on mullistaa suomalainen tapa tehdä politiikkaa.

– Olen varmaan ainoa poliitikko, joka puhuu nuorten kanssa ja jonka nuoret edes tuntevat, hän sanoo.

Youtube-kanavansa katselulukuihin Harkimo on varsin tyytyväinen, ja oppilaitoksissa ”80 prosenttia” yleisöstä nostaa kätensä, kun hän kysyy, kuka on käynyt katsomassa videoita.

"Puolueet nostavat nuoret esiin 2 kuukautta ennen vaaleja"

Harkimo parjaa perinteisiä puolueita siitä, että nuoret nostetaan esiin vain kaksi kuukautta ennen vaaleja, kun kaikki puolueet ”haluavat aktivoida kaikkia, koska ne haluavat äänestäjiä”.

Nuorison on Harkimon mukaan oltava mukana koko ajan, koska nyt tehtävät päätökset vaikuttavat heidän tulevaisuuteensa.

– Ei mulle kannata enää mitään päättää, mä kuolen kohta. Meidän pitää saada nuoret päättämään, se on mun yksi isoimpia missioitani, Harkimo vannoo.

Valta pieniltä klikeiltä kansalle

Harkimo on ottanut kantaa niin työmarkkinajärjestöjen valtaan kuin mielestään liialliseen sääntelyyn. Kaikista eniten hän haluaa kuitenkin myllätä koko suomalaisen päätöksenteon rakennetta.

Liike Nyt perustuu ajatukselle, että päätöksentekovalta kuuluu kansalle, ei perinteisten puolueiden ”pienille klikeille”, kuten Harkimo kuvailee.

–  Hallituksessa oleva puolue toimii niin, että pieni osa puolueen väestä päättää.

Harkimo on kyllästynyt perinteisiin puolueisiin, jotka hänen mielestään palvelevat vain omaa kohderyhmäänsä, eivät koko kansan ja maan etua.

– Demarit työläisille, vasemmisto köyhemmille, keskusta maalaisille, kokoomus rikkaammille. Pitäisi ajatella kokonaisuutta ja tehdä päätökset Suomelle.

Mistä Liike Nytin äänestäjä sitten tietää, kenen asiaa liike oikeastaan ajaa? Onko Liike Nytissä mukana olevan ehdokkaan äänestäminen riski? Harkimo tuhahtaa.

–  Ei se mikään riski ole, kun saa itse olla päättämässä.

Ei valhe vaan väärä sana

OECD:n parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan suomalaisten luotto hallitukseen on laskenut vuosikymmenessä lähes 30 prosenttiyksikköä, mikä oli tutkimuksen yksi suurimmista OECD-maiden romahduksista. Luottolukema on edelleen verrattain korkea, mutta trendin kääntääkseen poliitikoiden on entistä tärkeämpää osoittaa luotettavuutensa.

Luotettavuuden voi ajatella olevan tärkeää erityisesti Liike Nytin kaltaiselle, kansan syviin riveihin vetomaan pyrkivälle ryhmälle. Helmikuun lopussa Harkimo kuitenkin julkaisi Youtube-kanavallaan videon, jossa hän kertoi Verohallinnon työntekijöiden nostavan provisiopalkkaa. Verohallinto kiirehti korjaamaan väitteen Twitterissä.

Valehteliko Verohallinto vai Harkimo itse? Harkimon mielestä ei kumpikaan. Hän ei ole vielä haastatteluhetkellä oikaissut väitettään julkisesti, mutta lupaa kirjoittaa aiheesta seuraavassa kolumnissaan.

– Ei ihan provisiopalkkaa, mutta palkat perustuvat saavutuksiin eli ovat suoritusperusteisia. Käytin ehkä väärää sanaa, hän selittää.

Toinen asia, jota Harkimo saa jatkuvasti olla oikomassa, on Jokereiden myynti. Viime vuoden puolella hän lupasi julkisuudessa, että jääkiekkojoukkueen uusi omistaja on selvillä jouluun mennessä, mutta uutista odotellaan edelleen.

–  Kyllä se selviää. En viitsi sanoa enää mitään aikaa, kun kaikki vittuilevat, jos sitä ei sinä aikana tule.

Harry Harkimo on kasvissyöjä, mutta ei ilmaston vuoksi

Kehu joku toinen puoluejohtaja ja kerro, miksi hän ansaitsee kehusi.

Petteri Orpo (kok.) on hyvä tyyppi ihmisenä, ja olen aina tullut hänen kanssaan hyvin toimeen. (Juha) Sipilä (kesk.) asuu naapurissa, ja hänenkin kanssaan tulen hyvin toimeen. (Antti) Rinne (sd.) on mukava, samoin (Pekka) Haavisto (vihr.) – suurin osa on. Jos ihminen pääsee sellaiseen asemaan, ei voi olla ihan mulkku, eivät sellaiset pääse johtotehtäviin.

Mikä on suurin virhe, jonka olet tehnyt politiikassa?

Se, etten lähtiessäni tajunnut, millainen systeemi on – vaikka minulla on kaksi ex-vaimoa mukana politiikassa. Luulin, että kansanedustajat saavat jotain aikaiseksikin.

Mistä olisit arjessasi valmis luopumaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Auto pitää vaihtaa, koska se on dieselauto. Kotonani on maalämpö ja olen kasvissyöjä, tosin en ilmastosyistä vaan pidän sitä terveellisenä. Ilmastonmuutoksen suurin ongelma on se, että kaikki haluavat puhua siitä, mutta kukaan ei halua tehdä mitään sen eteen.

Oletko feministi? Jos, niin mitä se tarkoittaa?

En tiedä, mitä feministi tarkoittaa. Naisten pitää olla tasa-arvoisia. Minulla on ollut naisia toimitusjohtajana firmassa, enkä ole koskaan miettinyt sukupuolta, kun palkkaan toimitusjohtajaa.

Kenelle lähetit viimeksi Whatsapp-viestin, ja mitä se sisälsi?

Jollelle (poika Joel Harkimo), keskusteltiin kannattajakorttien viemisestä. Meidän piti viedä ne yhdessä, mutta meidän onkin vietävä ne eri paikkoihin. Aamulla Leenan (Harkimo, ex-puoliso) kanssa keskusteltiin siitä, että mitä puuhataan, kun Jolle täyttää 30 vuotta. 


Lue myös:

    Uusimmat