Hanna Sumari vinkkaa: Syksyn sisustuksen kuumimmat trendit

Syksyn sisustuksessa nähdään tänä vuonna vihreää ja metallivärejä. Tietyn trenditavaran perässä ei lähdetä juoksemaan vaan "must-tuote" voi olla peritty huonekalu, sanoo sisustustoimittaja Hanna Sumari.

Huoli luonnontilasta ja luomun sekä lähiruoan suosiminen heijastuu myös kotien olemukseen. Tänä syksynä sisutuksessa korostuukin luonnonmukaisuus ja luontoa tuodaan koteihin kaikissa eri muodossa aina värejä myöten.

– Vihreä erilaisina murrettuina ja pehmeinä sävyinä tulee vahvasti näkymään ja myös metallivärit. Niistä ehkä tärkeimpänä kupari, joka on Suomen syksyyn sopiva väri, kertoo sisustustoimittaja Hanna Sumari.

Luonto näkyy kuvioissa ja materiaaleissa

Lokakuussa alkavassa Suomen kaunein koti -ohjelmassa tuomarina toimiva Sumari sanoo, että tekstiileissä on paljon kasviaiheita aina abstrakteista kuvioista kasvioppikirjamaisiin kuvioihin. Luonto tulee esille myös materiaaleissa.

– Nahka ja erilaiset karvamateriaalit ovat tärkeitä eli on karvamaisia pintoja, jotka voivat muistuttaa eläinten turkkia. Materiaaleja käytetään eri tavoilla, ei ainoastaan mattoina vaan ne voidaan muokata tyyniksi tai sohvaverhoiluksi tai jopa kirjoituspöydän pinnaksi.

Ota vanhat sisustusesineet käyttöön

Persoonallisuus ja vanhojen esineiden arvostaminen näkyy sisustamisen kerroksellisuudessa.

– Pitkään oli niin, että ostettiin uusia juttuja ja haluttiin Rivièra Maison -koteja. Tehtiin yhdellä tyylillä ja tavallaan hylättiin omat vanhat esineet. Nyt ne ovat nousseet arvoonsa ja ihmiset huomaavat, että miksi ostaa uusvanhaa, kun ihmisillä on omia hienoja vanhoja esineitä.

Sumari kannustaa sisustamaan persoonallisella tavalla omia ideoita ja omaa makua käyttäen sekä välttämään katalogikotien luomista. Sisustuksen hittituotteisiin Sumari suhtautuu epäilevästi.

– Ne on mielestäni vähän ikäviä juttuja, sillä kyllähän kodin sisustamisen pitäisi lähteä muista lähtökohdista kuin jostain sellaisesta ajatuksesta, että nyt kaikilla on tähtityyny tai Kartellin Ghost-tuoli.

Sumari ehdottaakin syksyn "must-jutuksi" vaikkapa perittyä huonekalua, joka saa käytön myötä ansaitsemaansa arvostusta.

Käsityöt kannattaa

Käsityöt ja käsin tekemisen jälki on edelleen trendikästä. Sumari sanoo, että teollisuus pyrkii taas parhaansa mukaan kopioimaan käsityön jälkeä, koska se on sisustamisessa niin suosittua. Sumarin mukaan käsintekemisen arvostaminen kuvastaa hyvin aikaamme.

– Ihmiset ovat huomanneet, että tavaran perässä juokseminen ei ole meille hyväksi vaan pitäisi pysähtyä ja hidastaa elämää, niin silloinhan asioita tehdään käsin. Kaikki ei kuitenkaan pysty siihen, niin silloin teolliset tuotteet vaan kopioivat niitä.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuvat: Hemtex, H&M Koti, Martinex

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja