Hampaat valkoisiksi kotikonstein – asiantuntija tyrmää kikat

Hampaita voi yrittää valkaista erilaisilla kotikonsteilla. Asiantuntija vastaa, mitä mieltä on hampaiden valkaisemisesta esimerkiksi omenaviinietikalla tai oliiviöljyllä.

Hampaita on haluttu valkaista jo vuosisatojen ajan. Tässä muutama vanhan ajan kikka, joilla hampaiden väri on yritetty vaalentaa. Konstit ovat ainakin huomattavasti edullisempia, kuin hammashoitolassa tehdyt valkaisuhoidot.

Hampaat valkoiseksi öljyllä

Öljyn käyttö hampaidenhoidossa on alun perin intialainen kansanparannuskeino. Vanha kikka on noussut jälleen pinnalle sosiaalisessa mediassa.

– Öljy tekee limakalvoille hyvää, mutta tuskinpa muuten vaikuttaa hampaisiin, arvioi hammaslääkäri Ville Kemilä.

Hoidossa purskutellaan kasvipohjaista öljyä, kuten oliiviöljyä, kookosöljyä tai seesamiöljyä, suussa kahdenkymmenen minuutin ajan.

Purskuttelun jälkeen öljy on muuttunut kirkkaasta valkoiseksi ja se on kerännyt hampaiden pinnalta ylimääräiset bakteerit. Tämän jälkeen öljy syljetään pois. Ongelmallista tässä kansanparannuskikassa on, että öljyn paha maku voi aiheuttaa monelle oksettavan olon tai yökötystä. Öljyn maun saa pois suusta hampaiden pesulla tai suuvedellä. Bakteeripitoista öljyä ei ainakaan pidä vahingossa nielaista.

Asiantuntijat eivät välttämättä allekirjoita öljyhoidon tehoa. Sen sijaan säännöllisellä ja asianmukaisella suunhoidolla saa varmasti suun hygienian kannalta positiivisempia vaikutuksia purukalustoonsa.

– Valkaisu vaatii jonkinlaisen peroksidin toimiakseen. Eli jos hampaiden värin haluaa muuttumaan, niin valkaisu on tehtävä karbamidi- tai vetyperosidillä, Kemilä neuvoo.

Ruokasoodaa hampaidenvalkaisuun

Ruokasooda on vanhan ajan konsti hampaiden puhdistukseen. Sillä todella voi saada väliaikaisesti hieman valkoisemman näköiset hampaat, mutta pitkäaikaiseen käyttöön sitä ei voi suositella.

Ruokasoodan valkaiseva vaikutus perustuu sen emäksisyyteen. Se hankaa hammaskiillettä ja voi vaurioittaa hampaita pidempiaikaisessa käytössä.

– Ruokasooda vain kiillottaa tai hioo hammasta. Puhdas hammas heijastaa enemmän valoa ja näyttää sen takia vaaleammalta, Kemilä sanoo.

– Itse hammasluun väri ei tällöin muutu. Ja tässä tulee olla varovainen ettei hinkkaa hampaita liikaa. Ikenet vetäytyvät, hampaisiin voi tulla harjausvaurioita ja hampaat alkavat vihlomaan, Kemilä jatkaa.

Omenaviinietikka luonnollisena hymyn kaunistajana?

Omenaviinietikka on luonnonmukainen keino puhdistaa suuta bakteereista. Sekoita kupissa kaksi osaa vettä ja yksi osa omenaviinietikkaa ja purskuta minuutin ajan. Omenaviinietikan teho ei ole läheskään samaa luokkaa kuin hammaslääkärissä tehtävien valkaisutoimenpiteiden, mutta se voi toimia "luonnollisena suuvetenä".

Kemilä ei suosittele omenaviinietikkaa käytettäväksi hampaidenhoidossa.

– Etikan pursuttelu nyt luetaan lähinnä masokismiksi, hän sanoo.

Lue myös:

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat