Harjaa hampaat oikeaoppisesti – tiesitkö nämä ohjeet?

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan meillä on korjattavaa ilta- ja aamurutiineissamme: WHO kertoo, että suomalaislasten hampaiden harjaus on kehitysmaiden tasolla. Tiedätkö sinä, miten hampaat oikeasti pitäisi harjata?

Hampaiden puhdistamisella pidetään huolta paitsi itse hampaista, myös suun ja koko kehon terveydestä, sillä huono suuhygienia voi pahimmillaan aiheuttaa ongelmia jopa sydämelle.

Leaf Suomen teettämän kyselyn mukaan suomalaisnuoret eivät pese riittävän usein ja hyvin hampaitaan – tiedätkö sinä, miten niitä tulisi hoitaa oikeaoppisesti?

Näin harjaat hampaat oikein

  • Pese hampaita 2 minuutin ajan ja kaksi kertaa päivässä. Jokaiseen hammasneljännekseen tulisi käyttää aikaa 30 sekuntia.
  • Vältä hampaiden pesua heti syömisen tai juomisen jälkeen, sillä se kuluttaa kiillettä.
  • Valitse pieni hammasharja, jossa on pehmeä harjasosa. Sähköhammasharjalla harjaus on usein tehokkaampi kuin käsikäyttöinen harja.
  • Fluoripitoinen hammastahna korjaa hampaan pintaan syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hammaskiillettä. Herneen kokoinen nokare riittää.
  • Aseta hammasharja 45 asteen kulmaan hampaan pintaa ja ientä vasten, harjaa pienin liikkein ja aloita ensin sisäpinnoista, sitten ulkopinnoista ja harjaa viimeiseksi purupinnat.
  • Älä unohda kielen pintaa! Se voi aiheuttaa esimerkiksi pahanhajuista hengitystä.
  • Muista välttää liian kovaotteista harjausta, jotta et vahingoita ikeniä! Jos huomaat hammaspesun yhteydessä verta, voi kyse olla ientulehduksesta. Paikallisen ientulehduksen voit hoitaa itse kiinnittämällä huomiota parempaan hammashygieniaan, mutta jos ongelma jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä suuhygienistiin tai hammaslääkäriin.
  • Älä unohda hammasvälejä, sillä myös niiden puhdistus on tärkeää terveydellesi. Ienvälien puhdistamisella ehkäiset esimerkiksi ientulehdusta, jossa ikenet ovat kipeät ja vuotavat verta. Hammasvälien puhdistukseen on erilaisia harjoja ja lankaimia, joista voit valita sinulle sopivimman vaihtoehdon yhdessä suuhygienistin kanssa.

Lähteet: Denta.fi, City-Hammaslääkärit

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat