Hämähäkkien pelko on turhaa – tästä syystä haluat niitä kotiisi!

1:21

Hämähäkkikammo eli araknofobia on yleinen pelko, vaikka kahdeksanraajaiset niveljalkaiset ovat hyödyllisiä myös ihmisille.

Yllä olevalla videolla esittäytyy vanhainkodin terapiakissa Vili.

Tiedätkö tämän tunteen: Turvallisessa kodissasi silmiisi osuu hämähäkki. Havainnon jälkeen turvallisuuden tunne on enää muisto vain. Ryhdyt etsimään mahdollisia keinoja nirhata rumilus niin, ettet vahingossakaan joudu koskemaan itse hämähäkkiin. Tyydytys on suuri, kun epätoivottu vieras liiskaantuu vasten lattiaa.

Hämähäkin aiheuttama pelko ja hämähäkkien tappaminen olisi kuitenkin syytä unohtaa. Monien kohdalla kylmät väreet nostattavat hämähäkit kun ovat tärkeitä ekosysteemin osia niin kotona kuin ulkona luonnossa.

Tuholaisten saalistaja on saalis itsekin

Hämähäkit pyydystävät saalikseen tuholaisia, kuten torakoita, koiperhosia ja hyttysiä, eivät ihmisiä.

Ihmisiä hämähäkit purevat harvoin, ja suuren osan myrkky on niin heikkoa, ettei se muutenkaan ihmistä vahingoittaisi – mikäli siis hämähäkki onnistuisi lävistämään ihmisen nahkan. Hämähäkin tappamalla nirhaa siis hyödyllisen ja harmittoman tuholaistorjujan.

Mikäli hämähäkin läsnäolon siltikin kokee kammottavaksi, kannattaa se tappamisen sijaan napata kiinni, esimerkiksi lasiin, ja päästää ulos.

Luonnossa hämähäkit saalistavat tuholaisia, mutta ovat ravintoketjussa myös toisessa osassa. Hämähäkit ovat esimerkiksi lintujen, matelijoiden ja pienten nisäkkäiden ruokaa.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja