Hälytysajoneuvoille tulossa automaattinen "vihreä aalto" halki Suomen – näin HALI toimii

Hälytysajoneuvot voivat tulevaisuudessa päästä automaattisesti niin sanottuun vihreään aaltoon koko Suomessa.

Suomessa ollaan ottamassa aiempaa laajemmin käyttöön HALI-liikennevaloetuusjärjestelmää, joka mahdollistaa liikennevalojen vaihtumisen automaattisesti vihreäksi, kun hälytysajossa oleva ajoneuvo lähestyy valo-ohjattua risteystä.

Fintrafficin mukaan suurin piirtein viidesosa Suomen liikennevaloista hyödyntää jo nyt HALI-järjestelmää. Suomessa on noin 2 200 liikennevaloristeystä, ja HALI on käytössä noin viidessäsadassa. Lisäksi se löytyy noin 400 hälytysajoneuvosta.

HALI toimii siten, että hälytysajoneuvo lähettää satelliittipaikannukseen perustuvan sijaintitietonsa verkon välityksellä keskusjärjestelmälle. Tämän tiedon pohjalta HALI päättelee kyseisen valoristeyksen ohjaustarpeen ja antaa automaattisesti käskyn valo-ohjauksen muutoksista.

"Saumaton hälytysajo halki Suomen"

Fintraffic kertoo sivuillaan, että nyt rakenteilla oleva kansallinen järjestelmä ei olisi riippuvainen kuntarajoista. Tavoitteena on, että vuosien 2023–2024 aikana HALI kattaisikin suurimman osan Suomen kunnista.

Kansallisen järjestelmän hyödyt nousevat esiin esimerkiksi silloin, kun ambulanssin on ajettava hälytysajona Tampereelta Helsinkiin. Tähän saakka järjestelmän hyödyt ovat katkenneet, kun kuntaraja ylitetään.

Fintrafficin infrahankkeiden yksikön päällikkö Jukka Värri kertoo Fintrafficin verkkosivuilla, että tulevaisuudessa HALI mahdollistaa saumattoman hälytysajon tarvittaessa halki Suomen.

Järjestelmän sanotaan tekevän hälytysajosta aiempaa turvallisempaa ja sujuvampaa. Fintraffic arvioi HALI-järjestelmän auttavan vähentämään hälytysajoneuvojen onnettomuuksia ainakin 80 prosentilla.

Kansallista HALI-järjestelmää koordinoivat Kuntaliitto ja Fintraffic.

Stadin brankkareille näyttävä Ford Ranger Raptor 1:11
KATSO MYÖS: Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen käyttöön näyttävän näköinen avolava-auto!

Lähde: Fintraffic

Lue myös:

    Uusimmat