Haluavatko kaikki naiset naimisiin? Naiset vastaavat

Monen naisen koko elämän tärkein päivä on hääpäivä, johon valmistaudutaan intensiivisesti usein kuukausia etukäteen. Haaveilevatko kaikki naiset kuitenkaan päivästään prinsessana?

"Haluavatko kaikki naiset naimisiin? Miksi?", kyselee nimimerkki Avoliitto riittää.

Näin naispaneeli vastasi kysymykseen:

"Tuskin haluaa. Itse halusin kyllä, koska onhan siinä nyt pikkuisen eri fiilis olla naimisissa kuin "vain" avoliitossa, vaikkei se käytännön tasolla paljon muutakaan. Ottaen kuitenkin huomioon, että olen viimeistä päivää naimisissa, niin juuri nyt ei tunnu siltä, että se pitäisi tehdä uudelleen. Been there, done that."
– Nainen, 28, yksinhuoltaja


"Tietenkään kaikki naiset eivät halua naimisiin. Avioliitolle löytyy niin vastustajia kuin puolestapuhujiakin sekä miehistä että naisista, vaikka perinteinen käsitys lienee, että miehet ovat sitoutumiskammoisempia kuin naiset. Pitääkö tämä paikkansa vai ei, onkin jo toinen kysymys. Toisaalta se, ettei halua mennä naimisiin ei välttämättä liity millään tavalla sitoutumiskammoon, vaan esimerkiksi periaatteeseen. Moni myös pitää avioliittoa vanhentuneena instituutiona ja kokee, että avoliitto on aivan riittävä osoitus sitoutuneisuudesta. Toki on myös paljon naisia, jotka ehdottomasti haluavat mennä naimisiin kumppaninsa kanssa – ja varmasti löytyy yhtä paljon miehiä, joille avioliitto on tärkeä sinetti suhteelle."
– Nainen, 26, parisuhteessa


"Eiköhän sekä naisissa että miehissä ole ihmisiä, jotka eivät halua naimisiin. Toiveena jokaisella naimisiin haluavalla varmaan on, että se tapahtuu rakkaudesta ja sitoutumisen halusta ihmiseen, jonka kanssa toivoo viettävänsä loppuelämänsä. Ehkä joillakin tai jossakin määrin haluun voi vaikuttaa myös esimerkiksi ratkaisun järkevyys (tulevien) lasten ja omaisuuden kannalta."
Nainen, 26, avoliitossa


"Se, että kaikki naiset haluaisivat naimisiin on yksi suuri klisee. Moni varmaan kuvittelee, että avioliiton rauhaisa satama on todella olemassa: totuus on kuitenkin se, että jos sitä ei ole ollut ennen avioliiton solmimista, ei se mistään yhtäkkiä ilmestykään. Uskon, että useat haluavatkin naimisiin juuri siksi, että elämä on silloin muka jotenkin auvoisampaa. Monelle asian oikea laita kuitenkin selviää nopeasti. Itse haluan vielä solmia avioliiton juridisista syistä."
– Nainen, 25, avoliitossa


"Kirjoitin lapsena päiväkirjaani, etten koskaan halua naimisiin, koska "kaikki avioliitot kuitenkin päättyvät eroon". Olenkin uskotellut itselleni kaikki nämä vuodet, etten kaipaa sormusta vasempaan nimettömääni. Mutta juurikin tässä iässä, kun läheiset ystävät alkavat astella avioliiton auvoiseen satamaan, olen huomannut pienen piston sydämessäni. En siksi, että haaveilisin kirkkohäistä, papin aamenesta tai muhkeasta häämekosta, vaan sitä että löytäisin oikeasti vierelleni ihmisen, joka haluaisi viettää loppuelämänsä kanssani ja haluaisi myös todistaa rakkautensa minulle ja kaikille muillekin (ja kyllä, myös Jumalan silmien edessä.) Avioliitto on muuttunut silmissäni epäonnisesta sitoutumisesta yhtäkkiseltään suureksi rakkaudenosoitukseksi."
– Nainen, 27, sinkku

"Eivät halua. Mielipiteitä on yhtä monia kuin miehilläkin ja ajatus avioliittoa "havittelevasta" naisesta turha ja vanhanaikainen."
Nainen, 31, avioliitossa


"Se ei ole välttämätöntä, mutta Suomessa juridisesti kannattavampaa kuin avoliitto. Siksi loputon yhdessä asuminen ilman avioliiton solmimista tuntuisi vähän, noh, epäkäytännölliseltä. Jos toisella olisi hirveä hääkammo, niin ehdottaisin todennäköisesti mahdollisimman pienimuotoisia häitä ja avioehtoa – näin saataisiin hyödynnettyä naimisiinmenon hyvät puolet ja minimoitua huonot."
– Nainen, 22, parisuhteessa.


"Eivät tietenkään halua. Veikkaan, että se voi johtua osaksi esimerkiksi omista lapsuuden kokemuksista ja opetetuista arvoista. Riitaisessa eroperheessä kasvanut ei välttämättä usko avioliittoon lainkaan. Itse olen luonteeltani perinteitä arvostava ja jotenkin vain aina ajatellut, että kyllä se avioliitto kuuluu asiaan pitkässä suhteessa ennemmin tai myöhemmin. Se on järkevä vaihtoehto jo ihan lakiseikkojen kannalta, jos ja kun hankkii lapsia. Ja totta kai haluan ne prinsessahäät!"
– Nainen, 26, menossa naimisiin ensi keväänä


"En ole koskaan halunnut mennä naimisiin. Mielestäni kyseinen juhla on melkoisen turha ja muistoksi siitä saa vain paperipalasen. Olisihan se ehkä ihan miellyttävää pukea ylleen kaunis valkoinen mekko, mutta voihan sitä pukeutua erikoisemmin myös muinakin juhlapäivinä. Häissä joutuu sietämään vain sukulaisia, joita ei todellisuudessa välttämättä edes haluaisi nähdä tai tunne. Ei parisuhde tarvitse toimiakseen sormuksia tai muuta todisteita, rakkaus ja läheisyys riittää! En ole koskaan ymmärtänyt naisia, jotka puhuvat naimisiin menosta usein tai ihmettelevät, ettei mies ole kosinut vuoden seurustelun jälkeen. Parisuhdetta voi juhlistaa joka päivä, eikä ainoastaan tällaisissa teennäisissä hääjuhlissa. Olen elämäni aikana nähnyt paljon onnellisia pariskuntia, jotka eivät ole naimisissa ja onnettomia pariskuntia, jotka taas ovat naimisissa. Siinä on sitten ihana eropapereita täytellä, kun huomattiin, että eipäs tämä nyt oikein toiminutkaan."
– Nainen, 25, parisuhteessa


"Ei halua! En näe mitään syytä miksi hyvään suhteeseen pitäisi ottaa valtio mukaan. En ole koskaan edes haaveillut häistä, ja koko ajatus naimisiinmenosta tuntuu vieraalta ja patriarkaaliselta. En kaipaa juridista sidettä, vaikka ajatus sitoutumisesta ja rakkauden juhlistamisesta muuten kaunis voi ollakin. Sitä paitsi olen oppinut nuoruuden virheestäni – ei ikinä enää."
– Nainen, 27, seurustelee


"Mielestäni kahden ihmisen rakkaus ei tarvitse avioliitto-nimeä, seremoniaa tai paperitöitä. Riittää että rakastaa. Naimisiin menisin koska silloin koko perhe saisi sama sukunimen, ja onhan häät aina ihania juhlia ja ikimuistoisia päiviä. Rakkaus vaan ei muutu oli naimisissa tai ei. Aion varmaan joskus mennä naimisiin mutta se ei ole välttämättömyys. Jotkut vanhemman sukupolven edustajat eivät voi ymmärtää miksi ei mene naimisiin kun on lapsi. Mutta se on nykyaikaa: avoliitot, seurustelu, uusperheet jne. Naimisiinmeno on jotenkin "vanhanaikaista"."
– Nainen, 25, avoliitossa


"Itse en teini-ikäisenä halunnut naimisiin, ja kerroin sen kyllä avoimesti kaikille. Minä olen erilainen, en halua mihinkään typerään perinteiseen avioliittoon! Iän myötä suhtautuminen on kuitenkin muuttunut, ja kyllä, voisin haluta naimisiin. Ajatus loppuelämästä jonkun kanssa tuntuu mukavalta ja lämpimältä, turvalliselta. Jos ei ajatella romantiikkaa vaan enemmän niitä epäromanttisia syitä, niin vanhemmalla iällä haluaisin avioon paperitöiden vuoksi. Jos kumppani yllättäen kuolee, avoliitossa lesken oikeudet eivät ole yhtä hyvät kuin avioliitossa. Voisin siis mennä avioon paitsi rakkaudesta, myös asian virallistamisen vuoksi."
Nainen, 28, sinkku


"Ei tosiankaan kaikki, varsinkaan nykyään, halua naimisiin. Itse toki olen aina ajatellut, että "sitten joskus" ja näillä mennään edelleen. Kai se avioliitto tuo omalla tavallaan turvaa ja vakautta eri asioiden hoitamiseen. Pidän muutenkin perinteistä."
– Nainen, 28, avoliitossa


"Eivät kaikki naiset halua naimisiin, ja yhdessäolo ilman sormuksia on kasvamaan päin. Meillä oli pienet häät, jonne kutsuttiin vain perheenjäsenet. Halusin ottaa mieheni sukunimen, sillä se on ovessa suloisempi kuin kaksi erillistä. En koskaan haaveillut suurista juhlista vaan yhteisestä nimestä."
– Nainen, 28, avioliitossa

Näitä asioita on jo kysytty naisilta:


Entä mitä sinä haluaisit tietää miehistä?Käy esittämässä kysymyksesi!


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat