Mainos

Haluatko vahvan kasvin ja hyvän sadon? Mullalla on väliä!

Hyvä multa antaa kasville voimaa kasvaa ja tuottaa satoa. Mutta millaista hyvä multa on?

Multa on kasvien elinympäristö ja koti. Siksi sen on tarjottava kasville kaikki, mitä kasvi tarvitsee. Kun kasvin juuristo kasvaa hyvässä mullassa, myös sen maanpäällinen osa pystyy kasvamaan vahvaksi ja terveeksi ja tuottamaan satoa.

– Mullan rakenteen on oltava sellainen, että kasvin juuret pystyvät ankkuroitumaan siihen. Sen lisäksi mullan täytyy pystyä siirtämään vettä kasvin juurien ulottuville. Toisaalta se ei saa pidättää liikaa vettä, koska juuret tarvitsevat myös happea, muuten ne tukehtuvat ja mädäntyvät, selittää Kekkilän tuotekehityspäällikkö Pekka Järvenpää

Etenkin ruukkukasveilla mullan on sisällettävä kaikki ravinteet, mitä kasvi tarvitsee, koska kasvi ei pääse upottamaan juuriaan tavalliseen maahan.

– Mullassa on oltava niin pääravinteet kuin sivuravinteetkin. Sen takia multaa lannoitetaan. Ravinteiden on oltava myös oikeassa suhteessa, sillä liian suuret määrät voivat jopa tappaa kasvin.

Nestemäisten lannoitteiden lisäksi käytetään pitkäaikaisia ravinteita, joista ravinteet vapautuvat hitaammin rakeen sisältä. Vaihtoehtona ovat myös orgaaniset lannoitteet, joista ravinteet vapautuvat mikrobitoiminnan vaikutuksesta.

– Hyvä multa on elävää, siinä on kymmeniätuhansia mikrobilajeja. Elävän mullan kuivuudensieto on parempi, ja se estää kasvitautien kehittymistä. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.