Mainos

Hallitukset ovat horjuneet, mutta ennenaikaiset vaalit nähtiin viimeksi 40 vuotta sitten

Edellisellä hallituskaudella tanner tömisi ja kokoonpano meni uusiksi useasti. Ennenaikaisiin vaaleihin on kuitenkin turvauduttu viimeksi syksyllä 1975.

Viime eduskunnan aikana kaksi puoluetta jätti hallituksen. Vasemmistoliitto lähti maaliskuussa 2014, koska ei hyväksynyt hallituksen leikkauksia. Vihreiden lähdön syynä saman vuoden syyskuussa oli Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyksen hyväksymisen. Puolueiden ministerit erosivat, mutta hallitus ei.

Koko hallitus erosi viimeksi kesällä 2014, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) jätti tehtävänsä ja hänen tilalleen tuli Alexander Stubb. Pääministerin ero tarkoittaa aina koko hallituksen eroa. Samat puolueet jatkoivat kuitenkin hallituksessa. Näin kävi myös kesällä 2010, kun Matti Vanhanen (kesk.) siirtyi syrjään Mari Kiviniemen (kesk.) tieltä.

Todellinen hallituskriisi syntyi kesällä 2003, kun pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja hänen hallituksensa erosivat Irak-jupakan takia. Samat puolueet jatkoivat kuitenkin, ja Matti Vanhanen nousi pääministeriksi.

Joulukuussa 1982 hallitus joutui eroamaan yhden puolueen lähdettyä siitä. SDP:n Kalevi Sorsan johtamasta hallituksesta lähti SKDL, joka vastusti puolustusmäärärahojen korottamista. Sorsa jatkoi pääministerinä, ja SKDL:n tilalle tulivat liberaalit.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit on pidetty viimeksi syksyllä 1975, kun Sorsan hallitus kaatui sisäisiin erimielisyyksiin kesällä. Presidentti Urho Kekkonen hajotti eduskunnan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.