Hallitsetko saunaetiketin? Sauna-asiantuntija tyrmää tyypillisen löylymokan: ”Ei kuulu missään nimessä saunomiseen”

Hyvien löylyjen salaisuus – sauna-asiantuntija tyrmää tyypillisen virheen 14:58

Juhannussaunasta tulee miellyttävämpi paikka, kun kaikki muistavat saunomisen kultaiset säännöt. Suomen Saunaseuran sauna-asiantuntija Hannu Saintula kertoi Huomenta Suomessa torstaina, miten löylyhuoneessa käyttäydytään tyylikkäästi.

Saunominen on todistettu sydänterveyttä edistäväksi tavaksi, mutta veri saattaa kuumentua liikaa, jos saunassa ei osata käyttäytyä. Sauna on suomalaisille tärkeä, jopa pyhä paikka, jossa on tyylikästä noudattaa tiettyjä sääntöjä, Hannu Saintula sanoo.

– Etiketti on koko jutun ydin.

Ota muut huomioon

Saintulan mukaan ykkösasia saunaetiketissä on kunnioittaa toisia saunassa olevia ihmisiä ja valita lämpötila sen mukaan. Saintula itse suosii 80–85 asteen lämpötilaa, jossa kuumuutta voi säädellä löylyä heittämällä.

Ja kun löylyä aletaan heittää, ei sitä pidä tehdä muulta saunaporukalta kysymättä.

– Ja löylyähän lisätään pieniä annoksia. Sellainen, että ämpäri heitetään kerralla, niin sehän ei kuulu missään nimessä saunomiseen. Jo sellaisen ison kauhallisen heittäminen on turhaa, Saintula neuvoo.

Puheenaiheet tunnelman mukaan

Puheenaiheet kannattaa saunassa valita rauhoittavaan tunnelmaan sopivaksi, Saintula sanoo.

Työasiat ja politiikka eivät sauna-asiantuntijan mielestä löylyhuoneeseen kuulu, sillä ne voivat aiheuttaa paineita keskustelijoille.

Vesi nesteyttää hyvin

Tärkeää on huolehtia myös nestetasapainosta. Mutta jotta sauna-etiketti ei pääse unohtumaan, kannattaa muistaa, että saunan yhteyteen sopii hyvin raikas suomalainen vesi.

Alkoholipitoiset juomat kannattaa Saintulan mielestä korkata vasta saunan jälkeen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Entä miten sauna lämpiää parhaiten? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat