Saunan 9 terveyshyötyä – vähentää jopa sydän- ja dementiariskejä

Saunamajurin vinkit saunan lämmittämiseen 6:30

Tänään vietetään suomalaisen saunan päivää. Saunomisella on tutkitusti useita terveyshyötyjä, joihin kuuluu joidenkin tutkimusten perusteella esimerkiksi sydänsairauksien ja dementian riskin pienentyminen.

Yllä olevalla videolla saunamajuri näyttää, miten sauna lämmitetään oikeaoppisesti.

Alla yhdeksän hyvää syytä saunoa tänä lauantaina ja kaikkina muinakin päivinä.

Saunan lämpö parantaa ihon aineenvaihduntaa, auttaa ihoa uudistumaan ja poistamaan tehokkaammin kuona-aineita. Iho säilyttää puhtaana paremmin kosteuden ja kimmoisuuden.

2. Sauna tehostaa hoitojen vaikutusta

Lämpö avaa ihohuokoset, minkä ansiosta ihonhoitotuotteiden ainesosat vaikuttavat syvemmällä ihossa.

3. Sauna auttaa uniongelmiin

Kehon lämpötilan nousu lisää melatoniinin esiasteen, serotoniinin määrää. Se on tärkeä tekijä nukahtamisen näkökulmasta. Myös kehon viileneminen saunan jälkeen nukuttaa ja tekee unesta syvempää.

Saunominen kaksi–kolme kertaa viikossa pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä yli 20 prosenttia verrattuna kerran viikossa saunoviin. Mitä useammin saunoo, riskit voivat vähentyä jopa 65 prosenttia.

Suomalaiselle saunalle liputuspäivä?

Suomen Saunaseuran aloitteesta on perustettu adressi, jolla suomalaiselle saunalle haetaan omaa virallista liputuspäivää kesäkuun toiselle lauantaille, jolloin vietetään myös saunan päivää.

– Saunan hyödyt eivät ole enää vain suomalaisten salaisuuksia, vaan ne ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän myös kansainvälisesti. Mikä olisikaan parempi tapa juhlia kansanperinnettämme kuin virallinen liputuspäivä, saunayhtiö Harvian markkinointijohtaja Sami Linna sanoo.

Lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta. Pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu. Lämmöllä on siis elimistölle liikunnan kaltainen vaikutus.

Sauna rentouttaa liikunnan rasittamia lihaksia. Tutkimuksen mukaan saunominen ennen rasittavia harjoituksia ehkäisee lihasten kipeytymistä ja lisää niiden liikkuvuutta. 

Jo kaksi saunomiskertaa viikossa vähentää dementian riskiä viidenneksellä verrattuna niihin, jotka saunovat vain kerran viikossa. Neljä–seitsemän kertaa viikossa saunovilla dementian riski on peräti yli 60 prosenttia pienempi.

8. Tiheä saunominen voi helpottaa ihotauteja

Saunomisen on todettu olevan eduksi esimerkiksi psoriaasissa ja monessa muussakin ihostaudissa.

9. Sauna tuo onnellisuutta

YK:n onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisimmat maat ovat järjestyksessä Suomi, Norja ja Tanska. Kaikissa näissä maissa saunominen on osa kulttuuria ja perinnettä. Lisäksi saunominen on usein sosiaalinen tapahtuma

Lähde: Harvia

Lue myös:

    Uusimmat