Yango-taksipalvelun keräämien henkilötietojen siirto Venäjälle pitää lopettaa – hallinto-oikeus hylkäsi yhtiön valituksen

Onko Yango-taksipalvelu tietoturvariski tavalliselle suomalaiselle, Petteri Järvinen? 3:38
Katso myös: Onko Yango-taksipalvelu tietoturvariski tavalliselle suomalaiselle, Petteri Järvinen?

Tietosuojavaltuutettu määräsi aiemmin, että Yangon pitää lopettaa henkilötietojen siirtäminen Venäjälle.

Hallinto-oikeus hylkäsi torstaina Yango-sovelluksen palveluntarjoaja Ridetech International B.V.:n ja venäläisen internet-alan yhtiö Yandex LLC:n valituksen, kertoo Helsingin hallinto-oikeus tiedotteessa.

Yritykset ovat valittaneet tietosuojavaltuutetun määräyksestä, jonka mukaan Yango-taksipalvelussa kerättyjen henkilötietojen käsittely ja siirtäminen Venäjälle pitää lopettaa. Hallinto-oikeuden antama päätös on välipäätös, johon voi vielä hakea muutosta.

Tietosuojavaltuutetun antama väliaikainen määräys tulee voimaan 27. syyskuuta ja on voimassa 30. marraskuuta saakka.

Tiedot Venäjän turvallisuuspalvelulle?

Tietosuojavaltuutetun mukaan Venäjällä 1. syyskuuta voimaan tuleva lainmuutos heikentää taksipalvelua käyttävien henkilötietojen suojaa. Tietosuojavaltuutettu arvioi aiemmin, että lainmuutos laajentaisi merkittävästi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n oikeutta saada taksitoiminnassa käsiteltäviä tietoja.

Tietosuojaviranomaisten tutkinnassa on käynyt ilmi, että Yango-taksipalvelun henkilötietoja on siirtynyt Venäjälle.

Vaikka uutta taksilainsäädäntöä ei sovellettaisikaan Yangon toimintaan, tietosuojavaltuutetun mukaan on välttämätöntä jatkoselvittää asiaa. Tietosuojavaltuutettu on tutkinut Yango-taksipalvelun toimintaa Euroopassa Alankomaiden ja Norjan tietosuojaviranomaisten kanssa. Osana tutkintaa ne arvioivat myös yritysten selvitystä niiden toteuttamista ja suunnittelemista muutoksista henkilötietojen käsittelyyn.

Tietosuojavaltuutetulla ei ole toimivaltaa kieltää Yangon toimintaa Suomessa. Se voi ainoastaan puuttua henkilötietojen käsittelyyn määräaikaisesti. Henkilötietojen käsittelystä vastaa Alankomaissa sijaitseva Ridetech International B.V., ja pysyvän henkilötietojen käsittelyä koskevan päätöksen voisivat tehdä vain Alankomaiden tietosuojaviranomainen tai Euroopan tietosuojaneuvosto.

Verkkosivujensa mukaan Yango-palvelu on ollut Suomessa käytössä pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Lue myös:

    Uusimmat