Yango-sovelluksen kautta välittyy henkilötietoja ja maksukorttitietoja – asiantuntija kertoo, mikä Venäjää kiinnostaa suomalaisissa

Onko Yango-taksipalvelu tietoturvariski tavalliselle suomalaiselle, Petteri Järvinen? 3:38
Katso video: Onko Yango-taksipalvelu tietoturvariski tavalliselle suomalaiselle, Petteri Järvinen?

Venäjälle astuu syyskuussa voimaan laki, joka joka antaa maan turvallisuuspalvelulle pääsyn taksiyhtiöiden asiakastietoihin. Näitä tietoja ovat esimerkiksi asiakkaiden nimet, sähköpostiosoitteet, maksukorttidata sekä tiedot ajetuista taksimatkoista.

Tietokirjailija ja tietoturvan asiantuntija Petteri Järvinen kertoo, mitä laki tarkoittaa suomalaisille taksinkäyttäjille ja mikä tavallisissa suomalaisissa Venäjää kiinnostaa.

Järvisen mukaan Venäjä ei välttämättä ole kiinnostunut tavallista kansalaisista. Voi kuitenkin olla, että tietyt seikat voivat tehdä henkilöstä kiinnostavan, henkilön itse tietämättä siitä. Näitä seikkoja voivat olla pääsy johonkin tietoon tai työskentely tietyllä toimialalla.

– Myös se riittää, että lähipiiristä löytyy vaikutusvaltaisia henkilöitä, kertoo Järvinen.

Erityinen riski Järvisen mukaan on kaksoiskansalaisilla, Venäjältä paenneilla, toisinajattelijoilla, sekä syystä tai toisesta Venäjän tikunnokkaan joutuneilta.

Yango jäähylle

Eilen tietosuojavaltuutettu päätti kieltää Yangoa siirtämästä keräämiään henkilötietoja Suomesta Venäjälle ja sanoi, että kieltoa voidaan myös valvoa.

Järvisen mukaan asian tekninen valvonta on haastavaa, mutta toisaalta tietoturvavaltuutetulla on paljon valtaa. Valtuutettu voi keskeyttää henkilötietojen käsittelyn jopa kolmeksi kuukadeksi. Yangon tapauksessa palvelu lakkaisi toimimasta 1. syyskuuta lähtien.

– Tietääkseni se olisi ensimmäinen kerta, kun tällaista valtaoikeutta käytetään Suomessa, sanoo Järvinen.

Järvinen kertoo itse olevansa varovainen taksintilaaja virkansakin puolesta.

– Suosin perinteisiä kotimaisia taksiyrityksiä tästä syystä, hän kertoo.

Katso koko haastattelu jutun ylälaidasta.

Lue myös:

    Uusimmat