Mika Häkkinen kertoo hirveästä hetkestään taistelussa Michael Schumacheria vastaan – "Mitä voin tehdä?"

Formula ykkösten legendat Mika Häkkinen ja Michael Schumacher jäivät F1-historiaan yhtenä kaikkien aikojen kaksinkamppailuparina.

Maailmanmestarien lukuisia 90-luvun taistoja edelsivät yhteenotot jo juniorivuosina, ja Häkkinen muisteli lähes 30 vuoden takaista sellaista tuoreessa Motorsport Heroes -dokumenttielokuvassa.

Häkkinen oli vuonna 1990 Britannian F3-sarjan mestari ja Schumacher Saksan F3-ykkönen. Seuraavana vuonna 22-vuotiaat tulevaisuuden suuruudet aloittivat F1:ssä, mutta sitä ennen ohjelmassa oli vielä F3-kauden suurin kisa Macaon gp marraskuun lopulla 1990. Ja kuinka ollakaan, Macaon katuradalla ajetun kisan loppuvaiheissa Schumacher johti, ja Häkkinen haki voittoiskua aivan tuntumassa. Selvästi nopeampana.

–  Mitä voin tehdä? Minun on ohitettava hänet, Häkkinen kuvaili elokuvassa Motorsport-sivuston mukaan.

–  Siirryin ohittamaan ja näin hänen silmänsä sivupeilissä... Aargh, Häkkinen jatkoi kääntäen kuvitteellista ohjainpyörää.

"Hän on niin nopea"

Schumacher puolestaan kertoi kisan jälkeisessä haastattelussa, että hän näki Häkkisen peileistä.

–  Hän tuli aina lähemmäs, päästi sitten kaasupolkimelta ja pysyi takanani. No, tuolla kertaa hän tuli taas lähelle ja minä käännän oikealle, ja sillä hetkellä hän yrittää ohi. Ja hän on niin nopea, ettei ehdi jarruttaa.

Häkkisen tie vei Macaon radan reunasuojuksiin ja raivokkaaseen ajohanskojen paiskaamiseen radalle. Takasiipensä tilanteessa menettänyt Schumacher sen sijaan ajoi voittoon, 15 sekunnin erolla toiseksi ehtineeseen Mika Saloon.

–  Hävisin koko kisan. Hirveä hetki, Häkkinen kertasi elokuvassa.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Häkkinen oli maailmanmestari, ja hän uusi tittelinsä 1999. Schumacher oli siihen mennessä voittanut MM-pokaalin kahdesti vuosina 1994 ja 1995.  Hän voitti 2000-luvulla vielä viisi kertaa ja nousi toistaiseksi ainoaksi seitsemän maailmanmestaruuden F1-ajajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat