Haiseeko aivastuksesi? Se voi kieliä sairaudesta

Oletko huomannut, että aivastuksetkin voivat haista?

Oletko huomannut, että jonkun aivastaessa saattaa ilmoille jäädä erikoinen haju? Aivan kuin aivastelu ei olisi tarpeeksi ärsyttävää muutenkin, haisevat aivastelut voivat olla todella noloja. Mutta mikä tärkeämpää: ne voivat viivata tiettyihin terveysongelmiin.

Jos itse kärsit haisevista aivastuksista, tarkasta Women's Health -sivuston kokoamalta listalta, mitä ne tarkoittavat terveytesi kannalta.

Haju: epämiellyttävä, mätä
Syy: sivuontelotulehdus
Yleisin syy haisevaan aivastukseen on sivuontelotulehdus, kertoo korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti Roheen Raithatha Women's Health -sivustolle. Jos epäilet, että tästä on kyse, hae lääkäriltä antibiootit päästäksesi tulehduksesta eroon.

Haju: hapan
Syy: pahanhajuinen hengitys tai ientulehdus
Pahanhajuinen hengitys voi aiheuttaa myös pahanhajuisia aivastuksia. Kun aivastat, sylkeä tulee ulos nenästä ja suustasi, joten pahanhajuinen aivastus johtuu haisevasta syljestä. Jos ongelma jatkuu minttupastillin imemisen jälkeenkin, syy voi olla vaikkapa ientulehduksessa. Harjaa hampaat, käytä hammaslankaa ja puhdista kielesikin säännöllisesti pitääksesi hajuhengityksen kurissa ja ienet kunnossa.

Haju: ammoniakki
Syy: diabetes, maksa- tai munuaisongelmat
Diabetes tai vakavat ongelmat maksassa tai munuaisissa voivat tuoda hengitykseen ja aivastukseen hieman ammoniakin hajua. 

Haju: makea
Syy: diabeteksesta johtuvat ongelmat
Raithathan mukaan makealta tuoksuvan aivastuksen syytä ei ole yhtä helppo selvittää kuin muita. Makea tuoksu saattaa vihjata harvinaiseen ketoasidoosiin, joka on diabetekseen liittyvä komplikaatio. Makealta haiskahtava aivastus on harvinainen oire, joka voi johtua myös jostain piilevästä ruokavalio- tai terveysongelmasta.

Haju: savuinen
Syy: savukkeet
Tämä on itsestäänselvä asia. Jos poltat tupakkaa, aivastuksesikin alkavat haista siltä kuin jokin palaisi.

Lue myös:

    Uusimmat