Häiritsee keskittymistä ja luottamuksellisia työtehtäviä – moni kärsii työpaikan meluisuudesta

Mistä ratkaisu työpaikan ihmissuhdehaasteisiin? 10:24
KATSO MYÖS: Toimistolle samaan tiimiin osuu usein monia erilaisia persoonia. Mistä löytyisi ratkaisu työpaikan ihmissuhdehaasteisiin?

Omat huoneet arvioitiin turkulaistutkimuksessa parhaiksi kaikkiin työtehtäviin.
 

Lähes kolmasosa työntekijöistä on tyytymättömiä toimistonsa lämpöoloihin ja melutasoon, käy ilmi Turun ammattikorkeakoulun tutkimuksesta.

Kuitenkin vain tyytymättömyys melutasoon liittyi siihen, kuinka sopivaksi työtila koettiin työtehtävien tekemiseen. Melutason koettiin häiritsevän erityisesti keskittymistä ja luottamuksellisuutta vaativia työtehtäviä.

Omat toimistohuoneet arvioitiin parhaiksi kaikkiin työtehtäviin. Tutkimuksen mukaan kaikenlaiset toimistot voivat kuitenkin sopia työtehtäviin, jos sisäympäristötekijät ovat kunnossa.

Parhaiten työtilan sopivuutta työtehtäviin selitti tyytyväisyys melutasoon. Keskittymistä vaativassa työssä se selitti 17 prosenttia työympäristön sopivuudesta tehtävään.

–  Eri toimistotyyppeihin liittyy erilaisia melunhallinnan haasteita. Haasteet avotoimistossa ovat erilaiset kuin huonetoimistossa. Kuitenkin molemmat voivat olla hyviä työskentelytiloja, jos sisäympäristötekijät ovat kohdallaan, sanoo tiedotteessa tutkimusryhmän vetäjä, akustiikan tutkija Valtteri Hongisto Turun ammattikorkeakoulusta.

Ympäristötekijät vaikuttavat työhön

Tutkimuksen johtopäätös on, että tyytyväisyys sisäympäristötekijöihin on olennainen toimiston työtehtäviin sopivuuden kannalta. Erityisesti toimistoissa, joissa tehdään keskittymiseen tai luottamuksellisuuteen liittyvää työtä, tulisi kiinnittää huomiota melun torjuntaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka hyvin toimistotyöntekijät kokivat työtilansa sopivan erilaisiin työtehtäviin ja kuinka tyytyväisiä he olivat toimistonsa sisäympäristötekijöihin. Näitä olivat lämpöolot, melu, ilmanlaatu, luonnonvalo ja toimistovalaistus.

Tutkimuksen aineistossa yli 82  000 toimistotyöntekijää arvioi työtilansa sopivuutta omiin työtehtäviinsä. Aineisto kerättiin hieman yli vuoden aikana pääasiassa vuonna 2019. Vastaajia oli 67:stä eri maasta. Tutkimusaineisto saatiin Leesman Oy:ltä, joka on kansainvälinen ihmisten kokemusta työympäristöissä mittaava yritys.

Lue myös:

    Uusimmat