Mainos

Haavoja huulissa ja suussa? Syy vaivaan voi löytyä arkisista asioista

Suun ja huulten haavaumien taustalla voi olla useita syitä, mutta useimmissa tapauksessa ratkaisu löytyy niinkin yksinkertaisista asioista, kuten ruokavaliosta tai kiireestä. 

Kärsitkö ikävistä haavaumista suussasi? Haavaumista ei kannata kärsiä, sillä niiden alkuperän voi selvittää kotikonstein. Lue kuusi syytä siihen, mistä haavaumat ovat voineet saada alkunsa. 

Jos haavat eivät parane kolmessa viikossa, olisi hyvä käydä lääkärissä tarkistuttamassa asia. 

Olet stressaantunut

Oletko huomannut, että haavoja ilmestyy huuliin aina kiireisenä viikkona? Vaikka stressin ja haavaumien yhteyttä ei ole tieteellisesti todistettu, lukuisat ihmiset ovat raportoineet haavojen ilmestyneen aina stressin yhteydessä.

– Stressaavana ajanjaksona ihmiset purevat huuliaan nukkuessaan. Tämä voi vaurioittaa posken kudoksia, jonka seurauksena suun haavaumat voivat syntyä, kertoo hammaslääkärikeskus Denplanin johtaja Henry Clover.

Syöt tiettyjä elintarvikkeita

Huonoja uutisia hedelmien tai chilien ystäville. Mausteiset elintarvikkeet ja happamat hedelmät, kuten tomaatti, appelsiini, ananas, omenat ja mansikat voivat aiheuttaa suun haavaumia. Jos kärsit toistuvista suun haavaumista, Clover kehottaa pitämään ruokapäiväkirjaa muutaman viikon ajan haavojen syntyperän selvittämiseksi. Jos et huomaa ruoka-aineilla olevan vaikutusta suusi kuntoon, voit syödä näitä ruokia huoletta.

Kärsit vitamiinin puutoksesta

Sen lisäksi, että haavaumat voivat johtua tietystä ruoka-aineesta, ne voivat johtua myös ruoan syömättömyydestä. Suun haavaumat aiheutuvat yleensä B12-vitamiinin ja raudan puutoksista, jotka ovat tyypillisiä etenkin kasvissyöjille ja vegaaneille. Suun haavaumista kärsivien kannattaakin lisätä ruokavalioonsa rautapitoisia kasviksia, kuten papuja ja pinaatteja. Jos ruokavalio on yksipuolinen, saattaa olla hyvä turvautua vitamiineihin. Sekasyöjät saavat B12-vitamiinia ja rautaa liha-, kala- ja maitotuotteista.

Väärä hammastahna

Monen yllätykseksi myös hygieniatuotteet voivat olla syynä suun ongelmiin. Erityisesti hammastahnan sisältämät fluoriyhdisteet natriummonofluorofosfaatti ja natriumfluoridi voivat aiheuttaa haavaumia osalle ihmisistä.

– Tämä aine voi aiheuttaa herkkyyttä poskien limakalvoille, mikä aiheuttaa ihon kuoriutumista ja haavaumia, Clover toteaa.

Jos arvelet olevasi herkkä hammastahnalle, keskustele hammaslääkärisi kanssa sopivan hammastahnavaihtoehdon löytämiseksi.

Olet lopettanut tupakoinnin

Jos olet juuri lopettanut tupakoinnin, saatat huomata suun haavaumien lisääntyneen yllättäen. Tupakan lopettamisen jälkioireita ovat myös yskiminen, aivastelu ja kipeä kurkku. Nämä ilmiöt ovat täysin normaaleja ja häviävät yleensä muutaman kuukauden kuluessa.

Tarvitset hammaslääkäriä

Suurin osa haavaumista syntyy ilman näkyvää syytä, ja yleensä ne menevät ohi itsestään muutaman viikon sisällä. Jos haavaumat eivät kuitenkaan meinaa parantua, kannattaa käydä asia tarkistuttamassa lääkärissä. Cloverin mukaan haavaumat voivat kertoa suusyövästä, joka on ensiarvoisen tärkeää käydä tarkistuttamassa.

– Älä hätäile. Suusyöpä on erittäin harvinainen etenkin nuorten keskuudessa. Yleensä haavaumat voivat johtua niinkin yksinkertaisista asioista kuin ruokavaliosta tai harjaustekniikoista, Clover kertoo.

Video: Suun lisäksi myös luomiin kannattaa kiinnittää huomiota.

3:49

Lähde: Cosmopolitan 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.