Haastava tilanne apteekeissa: Laihdutushuuma uhkaa jättää diabeetikot ilman lääkettään

Keille laihduttavaa diabeteslääkettä pitäisi määrätä? 8:48
Kuka laihduttavaa diabeteslääkettä voi saada ja kuinka nopeasti paino sillä putoaa? Katso lihavuustutkija Kirsi Pietiläisen haastattelu.

Apteekkariliitosta kerrotaan, että diabeteksen hoitoon käytetyn Ozempic-lääkkeen saatavuustilanne jatkuu haastavana. 

Syyskuussa uutisoitiin, että pistoksena annettava diabeteslääke Ozempic on loppunut Suomen apteekeista. Lääkkeen suosiota on kasvattanut tieto siitä, että sen sisältämä semaglutidi vähentää ruokahalua auttaen laihtumaan.

Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen kertoo, että Ozempicin saatavuustilanne jatkuu haastavana. 

– Näyttää siltä, että joissain apteekeissa sitä on saatavilla, mutta valtaosassa se on lopussa, Aaltonen sanoo.

Tukusta Ozempicia ei ole tällä hetkellä tilattavissa, muta kahden viikon sisään varastot ovat täydentymässä. Lääkettä tulee Suomeen säännöllisesti pieniä eriä, jotka pyritään jakamaan tasapuolisesti kaikkiin apteekkeihin.

Diabeetikot voivat jäädä ilman lääkettään

Ozempicin laihduttavista vaikutuksista on puhuttu paljon perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa, mikä on ruokkinut lääkkeen suosiota. 

Aaltonen kertoo, että kysyntäpiikkeihin on hankala reagoida nopeasti, sillä lääkkeiden globaalit toimitusketjut ovat pitkiä ja monimutkaisia. Kova kysyntä näkyy tarjonnan lisääntymisessä vasta viiveellä.

Ozempicia saa vain lääkärin määräämällä reseptillä, mutta Kela-korvaukseen ovat oikeutettuja ainoastaan osa diabeetikoista. 

Kun kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, on riskinä, että diabeetikot jäävät ilman lääkettään. Apteekkariliitossa ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, keille lääkäreiden pitäisi Ozempic-reseptejä kirjoittaa, vaan korostetaan ammattilaisten omaa harkintaa.

Helppo testi paljastaa, kannattaisiko ihmisen laihduttaa – katso kikka alla olevalta videolta.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Helppo testi paljastaa, kannattaisiko ihmisen laihduttaa.

Lue myös:

    Uusimmat