Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkään

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26 Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja
KATSO MYÖS VIDEO: Tältä näyttää oikeasti puoli kiloa kasviksia päivässä – punnitsimme neljä erilaista vaihtoehtoa

Vain pieni osa suomalaisista pääsee päivittäin puolen kilon kasvistavoitteeseen ruokavaliossaan. Tutkimusten mukaan korona-aika muutti oleellisesti erityisesti lounasruokatottumuksia.

Muun muassa lounasruokaedustaan tunnettu yritys Edenred selvitti, miten lounasruokatottumukset ovat viime aikoina muuttuneet. Ennen koronaa työpaikkalounasta ravintolassa nautti päivittäin reilut 40 prosenttia palkansaajista, mutta korona-aikana luku romahti kahdeksaan prosenttiin. Nykyisin etänä työskentelevistä miltei 70 prosenttia valmistaa lounaansa itse. Monelta kuitenkin unohtuvat kotilounaalta kasvikset. 

Tiedot korona-ajan ruokailutottumuksista selviävät Helsingin yliopiston tutkimuksesta, joka on osa kansainvälistä, viime vuonna valmistunutta Corona Cooking Surveytä ja Edenredin maaliskuussa 2022 julkaisemasta lounastutkimuksesta. Tiedot ravintosuositusten täyttymisestä käyvät puolestaan ilmi THL:n ja STM:n FinnRavinto 2017 -tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin vuonna 2019.

Etätyö on muokannut lounasruokatottumuksia: Kasvisten määrä vähentynyt

Viimeisimmän tutkimustuloksen mukaan vain 14 prosenttia suomalaisista miehistä ja 22 prosenttia naisista pääsee kasviksissa puolen kilon päivätavoitteeseen. Edenredin lounastutkimuksen mukaan erityisesti miehet hyötyisivät lounasruokalassa syömisestä.

– Ravintolassa syövät miehet saavat jo lounaasta sen verran kasviksia kasaan kuin muut miehet koko päivässä, kertoo Edenred Suomen vastuullisuusjohtaja Laura Kuusela tiedotteessa.

Korona-aika on tutkimusten mukaan lisännyt etätyöläisten haastekerrointa ravitsevan lounaan toteuttamiseksi. Sen sijaan välipalojen syöminen on lisääntynyt.

– 30 prosentilla ihmisistä lisääntyi makeiden naposteltavien määrä. Suolaisten naposteltavien määrä lisääntyi viidenneksellä. Etätyö oli myös yhteydessä kasvisten käytön vähentymiseen ja suolaisten naposteltavien käytön lisääntymiseen, Kuusela sanoo. 

Ihmisten kokema psyykkinen rasitus on yhteydessä todennäköisyyteen kuluttaa useammin makeita naposteltavia, sokeroituja juomia ja alkoholijuomia. 

– Kun etätyö lisääntyy ja sosiaaliset kontaktit vähenevät, epäterveellisen syömisen riski kasvaa, Kuusela sanoo. 

Ota avuksi lautasmalli

Millainen sitten on hyvä lounas? Edenredista muistutetaan, että vanhaa kunnon lautasmallia ei kannata unohtaa. Puolet lautasesta kannattaisi siis täyttää kasviksilla. Neljännes ateriasta voi olla perunaa, riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Viimeiseen neljännekseen valitaan kalaa, lihaa, kananmunaa tai esimerkiksi palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä tai muuta kasviproteiinia. 

Lounaan syöminen heijastuu suoraan myös työntekoon. Liian raskas tai huonosti koostettu lounas laskee helposti vireystasoa. Toisaalta myös lounaan väliin jättäminen laskee vireystasoa. 

–  Kun ihmiset pitävät tauon ja syövät ravitsevan lounaan, työssä jaksaa paremmin, Edenredin Kuusela muistuttaa.

Näin rakennat ravitsevan ja terveellisen lounaan

Edenred listasi myös vinkkejä joiden avulla voi varmistaa ravitsevan ja terveellisen lounaan. Muista myös säännöllinen ruokarytmi. Se vähentää iltanapostelua ja auttaa pitämään painon kurissa. 

 1. Suosi täysjyväviljaa. Täysjyvätuotteet sisältävät kaikki jyvän eri osien ravintoaineet: kuoren kuidut, ytimen energian ja alkion ravintoaineet, kivennäisaineet ja vitamiinit. 
 2. Syö punaista ja prosessoitua lihaa harkiten. Syö kalaa vähintään 1–2 kertaa viikossa. Runsas lihansyönti on haitallista muun muassa suolistolle. Kohtuullinen lihan viikkoannos on puoli kiloa. 
 3. Muista syödä kasviksia monipuolisesti, yksi tomaatti ei riitä. Erilaisia juureksia, vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, sieniä ja marjoja tulisi syödä päivittäin 5-6 annosta, eli noin puoli kiloa. Puolet tästä määrästä tulisi olla marjoja ja hedelmiä ja puolet juureksia ja vihanneksia. Yksi annos on hedelmä, desi marjoja tai 1,5 desiä salaattia. 
 4. Tarkkana piilorasvan ja -sokerin kanssa. Tuoteselosteet kannattaa lukea läpi! Pidä mielessä sydänmerkkivaihtoehto.
 5. Suosi kasviöljyä ja kasvipohjaisia levitteitä. Kasviöljyissä on siis runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. 

Katso myös: Kokkaa itsellesi lounaspuuro! Näin teet suolaisen puuron

Puuron ei tarvitse olla makeaa! Puuroekspertti Katja vinkkaa, miten tehdään suolainen lounaspuuro 1:34
Puuron ei tarvitse olla makeaa! Puuroekspertti Katja vinkkaa, miten tehdään suolainen lounaspuuro.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!