Hääopas: Bestmanin rooli häissä

Morsiusparin tukena ja turvana käytetään yhä useammin kaasoa ja bestmania. Kyseessä on kunniatehtävä, johon valitaan itselle läheinen ja tärkeä henkilö. Kummankaan läsnäolo ei ole välttämätön, mutta molemmat helpottavat varmasti päivän sujumista monin tavoin.

Morsian valitsee kaason, sulhanen bestmanin. Kaaso on yleensä morsiamen apuna jo häitä suunniteltaessa, mutta viimeistään hääpäivänä aamusta alkaen.

Kaaso ja bestman vastaavat myös mahdollisten polttarijuhlien järjestämisestä.

Bestman toimii yleensä morsiusparin kuskina paikasta toiseen; kirkkoon, jos morsiuspari haluaa saapua paikalle yhdessä, valokuvaukseen, vastaanotolle sekä hääyönviettopaikkaan.

Sulhanen odottaa seremonian alkua sakastissa bestmaninsa kanssa. He siirtyvät alttarin luo, kun saavat tiedon siitä, että morsian on valmis. Sulhanen asettuu alttarin ääreen oman sukunsa puolelle, bestman seisoo hänen takanaan. Bestman voi huolehtia myös sormuksesta. Bestman seisoo alttarilla koko vihkimisen ajan. Kirkossa häitä harjoiteltaessa pappi neuvoo yksityiskohtaisesti oikeat paikat ja etenemisjärjestyksen.

Morsiusparin jäljessä alttarilta poistuvat morsiuslapset sekä kaaso ja bestman, joka tarjoaa käsivartensa kaasolle.

Tavallista on, että hääjuhlassa myös kaaso ja bestman lausuvat morsiusparille muutaman sanan vanhempien (ja mahdollisesti papin) pitämien puheiden jälkeen.

Bestman on ensisijaisesti sulhasen avustaja, mutta myös häiden seremoniamestari. Hänen tehtävänään on usein myös opastaa häävieraita hääjuhlan aikana.

Teksti: MTV3 Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja