Guardian: Poliittisen turvapaikan saanut venäläinen löydettiin kuolleena Lontoossa

Britanniasta poliittisen turvapaikan saanut Nikolai Glushkov, 68, löydettiin eilisiltana Lontoon kodistaan kuolleena, kertoo sanomalehti Guardian.

Glushkovin ruumiin löysivät hänen läheisensä. Kuolinsyy ei vielä ole lehden mukaan selvillä. Glushkov sai poliittisen turvapaikan Britanniasta sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu Venäjällä petoksesta poissaolevana.

Glushkov tunnettiin oligarkki Boris Berezovskin hyvänä ystävänä. Berezovski toimi Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin neuvonantajana, mutta poistui Venäjältä ajauduttuaan erimielisyyksiin presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Berezovskilla oli useita erimielisyyksiä Putinin ja tämän hallinnon kanssa. Hänet löydettiin vuonna 2013 hirttäytyneenä ex-vaimonsa kodista Berkshiressä, Etelä-Englannissa. Poliisi uskoi kuoleman olleen itsemurha, mutta Berezovskin ystävät pitivät kuolemaa murhana.

– Olen varma, että Boris tapettiin. Minulla on tapauksesta eri tietoja, kuin mitä julkisuuteen on tuoto, nyt kuolleena löydetty Glushkov kommentoi tuolloin Guardianille.

Skripalin tapaus ajamassa Venäjää ja Britanniaa diplomaattiseen kriisiin

Glushkovin kuolinuutinen tuli vain reilu viikko sen jälkeen, kun toinen maanpaossa ollut venäläinen, Sergei Skripal, löydettiin tajuttomana ostoskeskuksesta Britanniassa. Tutkimusten mukaan hän oli altistunut Venäjällä kehitetylle hermomyrkylle.

Britannian pääministeri Theresa May on vaatinut Venäjältä selvitystä tapaukseen liittyen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastasi Maylle sanomalla, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä tapauksen kanssa ja että väitteet Venäjän osallisuudesta ovat ”roskaa”.

Poliisin mukaan vielä ei ole tiedossa todisteita, jotka viittaisivat yhteyksiin Skripalin ja Glushkovin tapausten välillä.

1:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja