Googlen on jatkossa poistettava väärät tiedot hakutuloksistaan: "Oikeus tulla unohdetuksi"

Googlen tulee jatkossa poistaa väärät tiedot hakutuloksistaan, mikäli käyttäjät asiasta yhtiölle todisteiden kanssa valittavat. Euroopan unionin tuomioistuin päätti asiasta torstaina, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Aiemmin sama tuomioistuin on linjannut, että ihmisillä on oikeus saada hakukonetuloksista poistetuksi vanhentuneet tiedot itseään koskien. Päätökseen viitataan nimityksellä “oikeus tulla unohdetuksi”.

Tällä kertaa kaksi sijoitusyhtiön johtajaa nosti oikeusjutun, koska hakutulokset ohjasivat etsijät artikkeleihin, joissa kritisoitiin yritysten sijoitusmallia. Googlen emoyhtiö Alphabet kieltäytyi, koska yhtiön mukaan se ei voi tietää, ovatko artikkelin tiedot vääriä.

Johtajat halusivat myös kasvokuvansa pois hakutulosten esikatselusta.

Saksassa alkanut oikeustapaus eteni EU-tuomioistuimeen saakka, koska paikallistasolla toivottiin linjausta kriitikoiden sananvapauden ja unohdetuksi tulemista koskevan oikeuden välillä.

EU-tuomioistuin päätti, että hakukoneiden tulee poistaa todistettavasti väärät tiedot tuloksista. Todisteeksi ei tarvita oikeuden päätöstä: linjauksen mukaan helpommin hankittavien todisteiden pitää riittää.

Googlen mukaan kyseiset esikatselukuvat ja linkit eivät ole enää pitkään aikaan olleet näkyvissä hakutuloksissa. Yhtiön edustaja kommentoi, että yhtiö on yrittänyt tasapainotella järkevän linjan hakemisessa informaationvapauden ja ihmisten oikeuden tulla unohdetuksi välillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja