Google pääsi yllättämään – julkaisi jo seuraavan Androidin esiversion

Google yllätti mobiilialan seuraajat julkaisemalla seuraavan ison Android-päivityksen, Androidn N:n, ensimmäisen esiversion eilen keskiviikkona. Androidin kaksi edellistä versiota, Lollipop ja Marshmallow, esiteltiin kesällä ja julkaistiin virallisesti syksyllä, ja myös niitä edeltänyt KitKat julkaistiin syksyllä, mutta tällä kertaa Google on ajoissa liikkeellä.

Eilen julkaistu esiversio on tarkoitettu sovellus- ja ohjelmistokehittäjille testikäyttöön, ja on vasta alpha-vaiheessa, eli selkeästi keskeneräinen. Tarkoitus on edetä beta-vaiheiden kautta kesäksi siihen pisteeseen, että Android N voidaan antaa laitevalmistajien käyttöön uusissa puhelin- ja tablettimalleissa käytettäväksi. Rivikäyttäjille Android N tulee näin rantautumaan syksystä alkaen.

Android N:n varsinaista nimeä tai versionumeroa ei vielä kerrottu, mutta kyseessä on joka tapauksessa Android 6.0 Marshmallowin seuraaja, ja sen nimi tulee alkamaan N-kirjaimella. Android N sisältää liudan uusia ominaisuuksia, ja iloisena uutisena Androidin kehittymisestä kiinnostuneille Google aikoo helpottaa Android N:n beta-versioiden testaamista tuomalla sen tarjolle langattomana eli OTA-päivityksenä.

Ehkäpä näkyvin ja merkittävin uudistus on tuki jaetun ruudun moniajolle. Android-tableteilla voi ajaa kahta sovellusta näytöllä vierekkäin ja Android-puhelimilla kahta sovellusta allekkain. Lisäksi mukaan tulee kuva kuvassa -toiminto (Picture-in-Picture), jolla voi katsoa videota pikkuikkunassa samalla, kun käyttää muita sovelluksia taustalla. Erilaisia jaetun ruudun moniajoratkaisuja on jo nähty joissain puhelimissa ja tableteissa laitevalmistajien itse toteuttamina, mutta natiivituki tarkoittaa yhtenäisempää linjaa toteutukselle. Lisäksi natiivituki saanee sovelluskehittäjät hiomaan sovelluksensa toimimaan hyvin myös moniajotilassa.

Ilmoituskeskusta Android N:ssä uudistetaan niin, että ilmoitukset ryhmitellään sovelluksittain ja eri viestisovelluksiin voidaan tuoda pikavastaukset suoraan ilmoituksista. Lisäksi Android N tuo muun muassa entisestään parannetun virtaa säästävän torkkutilan, Java 8 -tuen sekä mahdollisuuden lisätä laitteeseen omia tietoja, kuten nimen, osoitteen, syntymäajan, mahdolliset allergiat, veriryhmän ja käytetyt lääkityksetsekä yhteyshenkilön mahdollisten hätätilanteiden varalta.Näin lääkintähenkilöstö voi onnettomuuden tai sairauskohtauksen jälkeen päästä tietoihin käsiksi myös laitteen ollessa lukittuna.

Tässä vaiheessa Android N on vasta kehittäjille tarkoitetussa alpha-vaiheessa, mutta Google aikoo tuoda sen myöhemmin tänä vuonna myös julkiseen beta-kokeiluun kaikille halukkaille. Yhteensopivia laitteita ovat Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player sekä Pixel C. Google aikoo myöshelpottaa testiversioiden asentamista, eli aikaisemman monivaiheisen askartelun sijaan halukkaat voivat Googlen sivuilla ilmoittautua mukaan testiohjelmaan, ja pääsevät sen jälkeen lataamaan testiversion suoraan laitteelle langattomana päivityksenä.

Lue myös:

    Uusimmat