Gazasta on tullut tuhansien lapsien hautausmaa – uhka kuolemisesta veden puutteeseen kasvaa, kertoo Unicef

YK: Gaza ajautumassa täyteen kaaokseen 1:28
YK: Gaza on ajautumassa täyteen kaaokseen

Israelin asevoimien edustajan mukaan Israel jatkaa iskuja koko Gazan kaistan alueelle keskittyen sen pohjoisosiin.

Kymmeniä ihmisiä kuoli tiistaina voimakkaissa räjähdyksissä täpötäydessä Jabalian pakolaisleirissä Gazassa. Äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan kyse oli Israelin ilmaiskusta, jossa kuoli ainakin 50 ja haavoittui 150 ihmistä. Lisäksi kymmenien kerrottiin olevan hautautuneina raunioiden alla.

Israelin asevoimat ei ole kommentoinut räjähdyksiä tai uhrien määrää Jabaliassa, joka sijaitsee Gazan kaupungin ulkopuolella. Alueen lähellä on käyty maataisteluja ja Israel on käskenyt palestiinalaisia pakenemaan.

Jabalia on suurin Gazan kahdeksasta pakolaisleiristä. YK:n heinäkuussa tekemän rekisteröinnin mukaan siellä oli hieman yli 116 000 pakolaista, kertoi BBC.

Ensimmäiset pakolaiset saapuivat leiriin vuoden 1948 sodan jälkeen. Leiri on kooltaan vain 1,4 neliökilometriä.

Israelin ilmaiskut näyttävät keskittyvän kaupunkiin

Israelin asevoimat kertoi tiistaina käyvänsä raskaita taisteluita äärijärjestö Hamasia vastaan syvällä Gazan kaistan sisällä. Asevoimien mukaan kymmeniä Hamasin taistelijoita oli tapettu.

Tiistaiaamuna Israelin asevoimat kertoi osuneensa edeltäneen vuorokauden aikana noin 300 kohteeseen Gazan kaistalla tekemissään ilmaiskuissa sekä maaoperaatiossa. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Israelin mukaan iskuissa on kuollut useita Hamasin terroristeja. Osan iskuista se sanoi osuneen Hamasin sotilaskohteisiin Gazan maanalaisessa tunneliverkostossa.

Tiistaina Israel kertoi kahden oman sotilaansa kuolleen Gazan pohjoisosassa käytävien sotatoimien aikana.

BBC:n Gazassa olevan toimittajan Rushdi Abualoufin mukaan Israelin ilmaiskut näyttävät nyt keskittyvän Gazan kaupunkiin. Israelin asevoimien edustaja Jonathan Conricus kertoi aiemmin tiistaina Israelin jatkavan iskuja koko Gazan kaistan alueelle, mutta keskittyvän sen pohjoisosiin, jossa Gazan kaupunkikin sijaitsee.

Tiistain vastainen yö oli neljäs Israelin aloitettua maahyökkäyksensä Gazassa. Ilmaiskuin Israel on pommittanut Gazaa jatkuvasti sen jälkeen, kun Hamas iski Israeliin ja surmasi Israelin viranomaisten mukaan 1 400 ihmistä, enimmäkseen siviilejä. Hamasin hallussa on ainakin 240 panttivankia.

Israelin iskuissa Gazaan on kuollut Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan yli 8 500 ihmistä, joista suuri osa on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasta lähteestä.

Gazasta tullut tuhansien lasten hautausmaa

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Gazasta on tullut tuhansien lasten hautausmaa ja elävä helvetti kaikille muille.

– Luvut ovat kauhistuttavia. Tietojen mukaan yli 3 450 lasta on kuollut. Heidän lukumääränsä kasvaa merkittävästi joka päivä, sanoi Unicefin tiedottaja James Elder.

Hän lisäsi, että Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan noin 940 lasta on kateissa.

Yli miljoona lasta elää Gazan kaistalla Elderin mukaan ilman puhdasta vettä.

– Gazan vedentuotantokapasiteetti on vain viisi prosenttia tavanomaisesta päivittäisestä tuotannosta. Lasten, varsinkin vauvojen, kuolemat kuivumisen takia ovat kasvava uhka, Elder sanoi.

Unicef on vaatinut välitöntä humanitaarista tulitaukoa, jotta avustuskuljetukset pääsevät esteettä Gazaan.

– Jos ei ole tulitaukoa, ei ole vettä, ei lääkkeitä eikä siepattujen lasten vapauttamista. Silloin me törmäämme kohti vielä suurempia kauhuja, jotka aiheuttavat kärsimystä viattomille lapsille, Elder sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat