Tutkija: Israel käy totaalista sotaa – "Heitä ei pidättele mikään"

YK:n yleiskokous äänesti humanitäärisen tulitauon puolesta, mutta Suomi äänesti tyhjää – miksi? 3:44
YK:n yleiskokous äänesti humanitäärisen tulitauon puolesta, mutta Suomi äänesti tyhjää – miksi?

Israelilla ei ole laajempaa strategiaa, johon sota kytkeytyisi, tutkija arvioi MTV Uutisille.

Hamasin hyökkäys Israeliin 7. lokakuuta oli "aivan hirvittävä ja poikkeuksellinen", sanoo Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Tiina Hyyppä. Israelilla ei näin ollen ollut sisäpoliittisesti katsoen muuta vaihtoehtoa kuin vastata ja lujaa. 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun sanavalinnat olivat alusta alkaen kovia ja Hamasin hyökkäystä seuranneena päivänä Israel julisti sotatilan.

Kun puheet ovat olleet kovat, eivät teotkaan ole voineet jäädä vähäisiksi, Hyyppä katsoo. Israel on pommittanut Gazaa yli kolme viikkoa ja viime viikolla se aloitti maahyökkäykset kaistalle.

– Näyttää siltä, ettei Israelia pidättele mikään. Tapahtumien eskalaatiota ohjaavat sisäpoliittiset voimat, sanoo puolestaan Lähi-idän ja islamin tutkija Joonas Maristo.

– Israel näyttää käyvän totaalista sotaa. Pöydällä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Ei ole laajempaa strategiaa, johon sota ja operaatio kytkeytyisivät, hän jatkaa.

Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö on väittänyt lähes 8 000 palestiinalaiset kuolleen lokakuun 7. päivän jälkeen. Israelin viranomaiset ovat sanoneet yli 1 400 kansalaisensa kuolleen.

Hyyppä pitää mahdollisena, että sota laajentuu entisestään.

– Hizbollah saattaa liittyä mukaan, jos maahyökkäys Gazaan voimistuu. Näin Libanonin ja Israelin välille tulisi toinen rintama, Hyyppä arvioi.

– Toinen vastaava tilanne on Länsirannalla, jossa väkivaltaisuudet ovat jo kiihtyneet.Länsirannan tilanne on ehkä jäänyt pimentoon. Ne tapahtumat eivät ole olleet yhtä näkyviä kuin Gazan iskut.

Eskalaation uhka leijuu Lähi-idän yllä 12:15
Katso tutkijoiden tilannearvio Israelin ja Hamasin sodasta.

Lue myös:

    Uusimmat