Lääkärit ilman rajoja: "Tämän mittakaavan julmuutta ei ole Gazassa ennen nähty"

Israelin iskuissa Gazaan on kuollut Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan yli 8 300 ihmistä.

Satojen potilaiden kerrotaan jääneen loukkuun sairaaloihin Gazan kaistan pohjoisosissa samaan aikaan, kun Israel on jatkanut pommituksia lähistöllä.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön Gazan-aluejohtaja Thomas White kertoi BBC:lle, ettei potilaita pystytä siirtämään turvaan. Myös muiden avustusjärjestöjen edustajat ovat kertoneet asiasta.

Israel on vaatinut evakuoimaan sairaalat iskeäkseen äärijärjestö Hamasin kohteisiin.

Israelin mukaan Israeliin hyökännyt äärijärjestö Hamas pitää päämajaa Shifan sairaalan alla. Palestiinalaislääkäreiden mukaan sinne on kuitenkin hakeutunut suojaan kymmeniätuhansia kodeistaan paenneita ihmisiä, hoidettavana olevien potilaiden lisäksi.

Sisäiset pakolaiset ovat tukkineet sairaalan käytävät, ja vaikka noin sata potilasta on siirretty muihin sairaaloihin viikonlopun aikana, kapasiteetti ei riitä hoitamaan heitä, lääkäri kertoi.

– Valtava määrä haavoittuneita tulee (Shifan sairaalaan) puolen tunnin välein, lääkäri Marwan Abusada kertoi BBC:n mukaan ääniviestissään sunnuntaina.

Israelin iskuissa Gazaan on kuollut Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan yli 8  300 ihmistä. Terveysministeriön mukaan kuolleista puolet on lapsia. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasta lähteestä.

MTV Uutiset Israelissa: Netanjahu valmistelee kansaansa pitkään sotaan 2:30
MTV Uutiset Israelissa: Netanjahu valmistelee kansaansa pitkään sotaan.

Israelin tankit etenivät Gazan kaupungin laitamille

Israelin tankit olivat tänä aamuna edenneet Gazan kaupungin laitamille yhdelle alueen pääteistä, kertoivat silminnäkijät uutistoimisto AFP:lle.

BBC:n mukaan poikki ollut kyseinen päätie Gazan pohjois- ja eteläosan saatiin avattua iltapäivällä. Paikalla oleva toimittaja kertoi BBC:lle teitä etelä- ja pohjoisosan välillä olevan vain kaksi.

Israel on myös kertonut tehneensä maanantain vastaisen yön aikana iskuja yli 600 kohteeseen Gazan kaistaleella.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö vaati maanantaina tiedotteessaan välitöntä tulitaukoa Gazaan.

Gazan pohjoisosaa tuhotaan maan tasalle, ja koko Gazan kaista on joutunut iskujen kohteeksi. Siviileillä ei ole suojaa, järjestö sanoo.

– Maailman johtajien toimet ovat liian heikkoja ja liian hitaita, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtaja Linda Konate sanoi tiedotteessa.

– Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä voimakkaampiin toimiin ja vaadittava Israelia lopettamaan verenvuodatus. Ihmisiä tapetaan ja heidät ajetaan kodeistaan, vesi ja polttoaine ovat vähissä. Tämän mittakaavan julmuutta ei Gazassa ole ennen nähty, Konate jatkoi.

Israelin panssarikalusto on vyörynyt Gazaan 0:40
Israel julkaisi 28. lokakuuta videon Gazaan hyökänneistä panssareistaan.

Lisää apua kaivataan

Gazaan pääsi sunnuntaina 33 avustustarvikkeita kuljettanutta kuorma-autoa, kertoo YK:n humanitaarisen avun toimisto (OCHA). Ajoneuvot kuljettivat vettä, ruokaa ja lääkintätarvikkeita Egyptistä Gazaan Rafahin rajanylityspaikan kautta.

OCHA:n mukaan kyseessä on suurin humanitaarisen avun toimitus Gazaan sen jälkeen, kun rajoitetut avustustoimitukset päästiin aloittamaan uudelleen hieman yli viikko sitten.

Toimitusten alkamisen jälkeen Gazaan on saapunut yhteensä 117 avustustarvikkeita kuljettanutta kuorma-autoa.

Pelastakaa Lapset -järjestö taas kertoi, että 45 000:ta vesipulloa kuljettava avustuskuorma-auto on päässyt perille Gazaan. Järjestö odottaa toisen vastaavan avustuskuljetuksensa pääsevän rajan yli maanantaina. Kyseiset kaksi avustuskuljetusta ovat odottaneet pääsyä Gazaan noin kahden viikon ajan.

Järjestön mukaan on selvää, ettei alueelle päästetty rajattu määrä avustuskuljetuksia pysty täyttämään suureksi kasvanutta avuntarvetta.

CNN: YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen

YK:n turvallisuusneuvosto järjestää tänään hätäkokouksen käsitelläkseen Israelin maahyökkäystä Gazaan, kertoo uutiskanava CNN diplomaattilähteisiinsä vedoten. Yhdistyneet arabiemiraatit hakee uutiskanavan lähteiden mukaan kokouksessa sitovaa päätöslauselmaa välittömästä humanitaarisesta tulitauosta Gazassa.

YK:n yleiskokous vaati varhain lauantaina päätöslauselmassaan samaa. Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata. Vastaan äänesti 14 maata, ja 45 jäsenvaltiota, muun muassa Suomi, pidättäytyi äänestämästä.

YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole sitovia.

Israel on pommittanut Gazaa jatkuvasti lokakuun 7. päivästä alkaen eli sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin ja surmasi Israelin viranomaisten mukaan 1 400 ihmistä, enimmäkseen siviilejä. Hamasin hallussa on myös yli 220 panttivankia.

Maanantaina Israelin ulkoministeriö vahvisti ainakin yhden heistä kuolleeksi, kertoi CNN. Ministeriön mukaan kuolleeksi vahvistettiin 23-vuotias saksalais-israelilainen nainen, jonka Hamas sieppasi musiikkifestivaaleilta 7. lokakuuta.

Lue myös:

    Uusimmat