Israel: Hamas on menettänyt Gazan kaistan hallinnan – MTV seurasi Israelin tapahtumia 13.11.2023

Israel käänsi aseensa pohjoiseen – video näyttää iskut Hizbollahin kohteisiin 0:46
Israel käänsi aseensa pohjoiseen – video näyttää iskut Hizbollahin kohteisiin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 13. marraskuuta 2023.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt yli kuukauden
  • Huthikapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin ohjuksin
  • Valkoinen talo kertoo, että Israel aloittaa päivittäiset tulitauot Gazan pohjoisosassa
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 11 240 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 13.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

23.06: Biden vaati Israelia suojelemaan Gazan suurinta sairaalaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti maanantaina Israelin armeijaa vähentämään sotilaallista painetta Gazan suurimman sairaalan, al-Shifan, ympärillä.

– Toiveeni ja odotukseni on, että sairaalaan kohdistuva toiminta vähenee. Sairaalaa täytyy suojella, presidentti vaati.

Biden sanoi olleensa yhteydessä asiasta Israeliin. Samalla hän kertoi jälleen, että äärijärjestö Hamasin sieppaamien panttivankien vapauttamisesta neuvotellaan edelleen Qatarin välityksellä.

Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön kirurgin mukaan al-Shifassa on edelleen satoja ihmisiä "epäinhimillisissä olosuhteissa".

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sairaalassa oli edelleen noin 2 300 ihmistä: potilaita, sairaanhoitajia ja lääkäreitä sekä taisteluja paenneita.

Israelin mukaan sairaalan alla on Hamasin tunneliverkosto, jossa militantit piileskelevät. Hamas on kiistänyt tämän.

21.28: Hamasin media: Yli 30 kuollut pakolaisleirin pommituksessa

Yli 30 ihmistä on kuollut ja lukuisia haavoittunut Israelin pommitettua Jabalian pakolaisleiriä, joka sijaitsee Gazan kaistan pohjoisosassa, väittää Hamasin hallitsema media uutistoimisto Reutersin mukaan. Väitettä ei ole vahvistettu.

21.00: Israel: Hamas on menettänyt Gazan kaistan hallinnan

Ministerin mukaan siviilit ryöstelevät Hamasin tukikohtia.

Äärijärjestö Hamas on menettänyt Gazan kaistan hallinnan, väittää Israelin puolustusministeri Yoav Gallant.

– Hamas on menettänyt hallinnan Gazassa. Terroristit pakenevat etelään päin. Siviilit ryöstelevät Hamasin tukikohtia. He eivät enää usko hallintoonsa, Gallant sanoi Israelin televisiossa.

Gallant ei tarkentanut lausuntoaan eikä tarjonnut sille mitään todisteita.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on runsaan viiden viikon aikana kuollut pitkälle yli 11 200 ihmistä. Kuolleista yli 4 600 on ollut lapsia. Haavoittuneita on noin 29 000, kertoo Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö.

Lukuja ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

20.35: Ulkoministeri Valtonen: Suomelta neljä miljoonaa euroa lisäapua Gazaan

Suomi aikoo toimittaa aikaisempien humanitaaristen ja kehityspanosten lisäksi neljällä miljoonalla eurolla apua Gazaan. Asiasta puhui ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) EU:n ulkoministerien kokouksen jälkeen Brysselissä.

– Suomi antaa lisätukea palestiinalaisalueille neljä miljoonaa humanitaarisena apuna Punaisen ristin kansainvälisen komitean kautta, hän sanoi.

Valtonen myös kertoi taannoin keskustelleensa palestiinalaisalueiden ja Egyptin ulkoministerikollegoidensa kanssa.

Suomen linjana on ollut tuomita Hamasin hyökkäys Israeliin, painottaa nopeaa avun tarvetta Gazaan sekä todeta Israelilla olevan mahdollisuuden itsepuolustukseen kansainvälisen ja humanitaarisen oikeuden rajoissa.

– Israeliin on vedottu monta kertaa, että on toimittava nimenomaan paitsi kansainvälisen oikeuden niin erityisesti kansainvälisen humanitaarisen lain puitteissa, hän sanoo.

Valtonen ei kuitenkaan avannut sitä, missä pisteessä Suomi voisi harkita Israel-politiikkaansa uusiksi ja miten.

14.04: Tehyn Rytkönen: Gazan sairaaloiden tilanne kestämätön

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tuomitsee terveydenhuollon ammattilaisena iskut Gazan sairaaloihin ja perää hallitukselta toimia tulitauon edistämiseksi alueella.

– Kätilönä ja sairaanhoitajana en voi vaieta Gazan sairaaloiden ja terveydenhuollon tilanteesta. Ottamatta kantaa kriisin syntyyn, ratkaisuvaihtoehtoihin tai poliittiseen asetelmaan alueella, koen velvollisuudekseni tuomita jyrkästi iskut sairaaloihin, Rytkönen toteaa tiedotteessa.

Rytlkönen toteaa, että alueella on käynnissä täysimittainen humanitäärinen kriisi, jossa uhreina ja kärsijöinä ovat mittavassa määrin aivan kaikkein heikoimmat eli sairaat ja lapset, uutistietojen mukaan jopa keskoset.

Myös kansainvälinen terveysjärjestö WHO on ilmaissut vakavan huolensa Gazan terveydenhuollon ja sairaaloiden toimintakyvystä.

–Terveydenhuollon toiminta ja hauraimpien ja heikoimpien suojelu siellä on turvattava. Vetoan myös Suomen hallitukseen, että se osaltaan toimii tämän tavoitteen puolesta ja edistää osana kansainvälistä yhteisöä tulitauon aikaansaamista alueelle, Rytkönen sanoo.

14.01: Gazan terveysministeriö: 32 Gazan Al Shifa -sairaalan potilasta on kuollut

Ainakin 32 Gazassa sijaitsevan Al Shifa -sairaalan potilasta on kuollut kolmen viime päivän aikana, kertoo Gazan terveysministeriön edustaja tiedottaja Ashraf Al Qidra.

Al Qidran mukaan kuolleiden joukossa on kolme keskosvauvaa.

Al Shifan on palestiinalaisten erillisalueen suurin sairaala. Sen toiminta keskeytettiin lauantaina sen jälkeen polttoaineen loputtua.

10.59: Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Pohjois-Gazan sairaalat poissa toiminnasta

Äärijärjestö Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriö on kertonut, ettei yksikään Pohjois-Gazan sairaaloista olisi enää toiminnassa, uutisoi AFP. Vastaavaa tietoa ei ole tullut riippumattomista lähteistä.

Esimerkiksi Israel on kiistänyt, etteikö Gazan suurin sairaala al-Shifa olisi enää toiminnassa. Asiasta on uutisoinut muun muassa BBC.

Terveysministeriö on aiemmin kertonut, että Gazan kaistan runsaasta 30 sairaalasta 20 on jo suljettu Israelin ja Hamasin välisten taistelujen takia.

7.32: Ammattiliitto Pro tuomitsee kaikki siviileihin kohdistuvat sotilaalliset iskut

Ammattiliitto Pro kertoo tiedotteessaan tuomitsevansa kaiken terroristisen toiminnan Lähi-Idässä ja kaikki siviileihin kohdistuvat sotilaalliset iskut.

– Jäsenemme ovat huolissaan Lähi-idän tapahtumista. Muistutamme kansainvälisten lakien noudattamisesta ja toivomme välitöntä tulitaukoa ja humanitaarisen avun sallimisen sitä tarvitseville, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Pro korostaa tiedotteessaan, että Israelin toimia ei tule käyttää juutalaisvastaisuuteen eikä Hamasin toimia palestiinalaisten, arabien eikä muslimien tuomitsemiseen ja sanoo kannustavansa kaikkia osapuolia rauhanomaiseen ja diplomaattiseen ratkaisuun.

5.56: Israel ei voi oikeuttaa toimintaansa Gazassa Hamasin iskulla, sanoo YK:n pääsihteeri Guterres

Israel ei voi oikeuttaa toimintaansa Gazan alueella äärijärjestö Hamasin lokakuisella iskulla, sanoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterres uutiskanava CNN:lle.

Guterresin mukaan tavalliset palestiinalaiset on pystyttävä erottamaan 7. lokakuuta Israeliin hyökänneestä Hamasista.

Israel ei Guterresin mukaan voi käyttää Hamasin hyökkäystä oikeutuksena palestiinalaisten kollektiiviseen rankaisemiseen, eivätkä palestiinalaisten kohtaamat epäkohdat hänen mukaansa oikeuta Hamasin hyökkäystä Israeliin.

Guterres sanoo myös tuominneensa Hamasin iskun Israeliin alusta alkaen.

5.34: Gazan suurimman sairaalan leikkaussalit ovat poissa käytöstä sähkön puutteen vuoksi

Gazassa sijaitsevassa Al-Shifan sairaalassa kaikki leikkaussalit ovat poissa käytöstä sähkön puutteen vuoksi. Asiasta kertoi uutiskanava CNN:n mukaan sairaalan johtaja Muhammad Abu Salmiya sunnuntaina.

Abu Salmiyan mukaan myös ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja on jouduttu siirtämään pois keskosten hoitokaapeista hapen loppumisen vuoksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Gazan suurin sairaala al-Shifa on jäänyt täysin saarroksiin Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisissä taisteluissa. Jopa kymmenientuhansien siviilien on arvioitu hakeutuneen suojaan kyseiseen sairaalaan. 

Sairaalan lähistölle on muun muassa tehty ilmaiskuja. Gazassa pitkään työskennellyt Lääkärit ilman rajoja -järjestö on kuvaillut tilannetta sairaalassa katastrofaaliseksi.

Terveysviranomaisten ja avustusjärjestöjen mukaan sairaalan elintoimintoja ylläpitävät järjestelmät ovat myös ilman sähköä.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan Gazan kaksi suurinta sairaalaa, al-Shifa ja al-Quds, ovat molemmat suljettu.

23.51: Yhdysvallat tehnyt kaksi ilmaiskua Syyriassa

Yhdysvallat kertoo tehneensä kaksi ilmaiskua Syyriassa Iraniin kytköksissä olevia joukkoja vastaan. Yksi iskun kohteista oku komento- ja hallinnointikeskus ja toinen puolestaan aseiden säilyttämiseen tarkoitettu laitos.

23.37: Hamas kiistää estäneensä polttoaineen toimituksen sairaalaan

Äärijärjestö Hamas kiistää, että se olisi estänyt Israelista lähetetyn polttoaineen käytön Al-Shifan sairaalassa Gazassa. Israelin kerrotaan lähettäneen 300 litraa polttoainetta sairaalalle. Hamas kertoo lausunnossaan että Israelin tarjous vähättelee potilaiden kärsimyksiä, jotka ovat ansassa sairaalassa ilman ruokaa, vettä tai sähköä.

– Tällainen määrä polttoainetta ei riitä sairaalan generaattoreiden pyörittämiseen kuin puoleksi tunniksi, Hamas kritisoi.

Lausunnon mukaan Hamas ei liity Al-Shifan sairaalan hallinnointiin eikä Hamas liity sairaalan päätöksentekoon. Hamasin mukaan sairaala toimii Palestiinan terveysministeriön alaisuudessa.
 

Lisää sunnuntain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat