Marraskuun lämpöennätys meni rikki – yli +13 astetta!

Marraskuun lämpöennätys on mennyt rikki tänään.

Jomalassa Ahvenanmaalla ja Porvoossa on mitattu tänään 13,3 astetta. Tämä on Suomen mittaushistorian korkein marraskuun lukema. Edellinen ennätys oli vuodelta 1999, kun Jomalassa päästiin 12. marraskuuta 13,0 asteeseen. Vanha ennätys on rikottu tänään myös Jyväskylässä. Siellä korkein lukema on ollut 13,2 astetta.

Vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämpimän sään tuo meille föhntuuli, joka puhaltaa alkuviikon aikana maan etelä- ja keskiosassa.

–  Tiistaina lämpimintä on etelässä Uudellamaalla ja kaakossa. Ruotsissa föhntuuli vaikuttaa vielä enemmän. Siellä itärannikolla Tukholman pohjoispuolella lämpötila voi olla lähes 15 astetta. Norjassa puolestaan voi sataa paikoin yli sata millimetriä muutamassa päivässä, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Föhnilmiössä tuulet puhaltavat Norjan vuoriston yli ja sateet jäävät vuoristoon. Vuoriston jälkeen ilma laskee ja kuivuu sekä lämpenee. Föhntuulta voi esiintyä ympäri vuoden, mutta vaikutus tuntuu Suomessa eniten loppusyksystä kevääseen.

Lämpötilat kohoavat alkuviikolla kymmenen asteen tienoille aina Oulun korkeudella asti, pohjoisempana on muutamia plusasteita. Sää on alkuviikolla pääasiassa poutaista. Maanantaina pilvisyys vaihtelee, tiistai on jo maanantaita aurinkoisempi päivä.

Ensi yö on laajalti lämmin, plusasteilla pysytään Lappia lukuun ottamatta.

– Etelässä lämpötila ei laske yöllä edes paljoa kymmenen asteen alapuolelle. Itärajalla ja pohjoisessa voi kuitenkin aamulla olla mustaa jäätä, sanoo Markus Mäntykannas.


Isossa-Britanniassa marraskuun lämpöennätys

Myös muualla Euroopassa on ollut paikoin ajankohtaan nähden erittäin lämmintä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Isossa-Britanniassa on eilen mitattu marraskuun lämpöennätys 22,3 astetta Walesissa, Trawsgoed-nimisessä paikassa. Saksan Zwieselissä on puolestaan ollut 20,0 astetta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katso videolta, miten föhnilmiö syntyy.


Lämpötiloja ja paikkakuntia on päivitetty 2.11.2015 kello 12.45 ja 15.45.

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja