Mistä kaikesta jalkojen turvotus voi johtua? Jalkaterapeutti vastaa

Jalkojen turvotus voi johtua monesta asiasta. Esimerkiksi istumatyö voi turvottaa jalkoja, mutta turvotuksen syynä voi olla myös sydämen vajaatoiminta.

Jalkaterapeutti Hannu Mattila kertoo eri tekijöitä turvotuksen taustalla. 

Turvotus voi johtua monesta syystä

Syynä voi olla esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, sen aiheuttama laskimopaineen nousu ja sitä kautta syntyvä turvotus. Myös munuaisten toimintahäiriö ja tulehdukselliset reumasairaudet voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta.

Jalkojen turvotus voi johtua myös laskimoiden vajaatoiminnasta. Silloin turvotusta on syytä alkaa hoitaa heti alkuvaiheessa, ettei vaiva pääse kroonistumaan ja kehittymään säärihaavaksi.

– Laskimoiden vajaatoiminta on yksi syy, mikä aiheuttaa turvotusta, joskin on pidettävä mielessä myös se, että jos on turvotusta, se ei aina tarkoita sitä laskimoiden vajaatoimintaa, Mattila sanoo.

Sydämen vajaatoiminta ja verenkierrolliset ongelmat ovat yleisiä turvotuksen syitä etenkin ikääntyneemmällä väestöllä.

Jalkojen turvotus voi johtua myös pitkästä paikallaanolosta

Turvonneet jalat eivät ole aina sairauden merkki. Esimerkiksi loukkaantumisen tai leikkauksen jälkeen esiintyy hyvin usein turvotusta. Turvotusta voi aiheuttaa myös se, että istuu tai seisoo liian pitkään paikallaan.

– Varsinkin istuessa reiden isot verisuonet ovat vähän tiukemmassa, ja sitä kautta etenkin pitkä istuminen voi aiheuttaa hetkellistä turvotusta. Silloinhan ei ole kyse mistään sairauksista. Sama pätee seisomatyöhön ihan yhtä lailla, että jos seistään paikallaan paljon, sekin aiheuttaa turvotusta.

Tästä syystä myös pitkien lentomatkojen jälkeen jalat voivat olla turvoksissa. Lämpimissä maissa matkaillessa turvotus voi johtua myös nestehukasta.

– Voi olla kyse jonkinlaisesta nestetasapainohäiriöstä kehossa, jolloin kannattaa huolehtia riittävästä nesteen ja suolan saamisesta, että saadaan sitä nestettä myös sitoutumaan sinne kehoon.

Naisilla turvotuksen taustalla voi olla myös hormonaalisia syitä. Alaraajaturvotusta esiintyy etenkin kuukautisten ja raskauden aikana.

Turvotusta vain toisessa jalassa? Selvitä syy nopeasti

Ylipaino ja jalkojen huono lihaskunto edesauttavat turvotuksen syntymistä. Jalkojen lihakset auttavat laskimoita pumppaamaan verta kohti sydäntä. Jos lihaskunto on heikko, laskimopaine kohoaa ja verenkierto heikentyy.

Turvotuksen syy kannattaa aina selvittää, sillä etenkin laskimoiden vajaatoiminnan kohdalla vaiva voi kroonistua. Jos turvotukseen liittyy kuumotusta tai punoitusta, kyseessä voi olla infektio, joka on syytä hoitaa.

Jos turvotusta esiintyy vain toisessa jalassa, voi kyseessä olla laskimoveritulppa. Silloin on toimittava nopeasti.

– Äkillisesti alkava toispuoleinen turvotus on sellainen, mikä pitää vuorokauden sisällä selvittää, sillä siinä voi aina olla kyse laskimotukoksesta.

Osittainen lähde: Duodecim 

Miten vaivaisenluut syntyvät? Miten niitä hoidetaan? Jalkaterapeutti Hannu Mattila vieraili Studio55.fi-lähetyksessä 23.7.2015.

24:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja