Seisotko sinäkin työpisteelläsi koko päivän, koska "se on terveellisempää"? Tässä huonoja uutisia

Onko töissä seisominen oikeasti terveellistä? 1:24

Ihmistä ei ole tehty istumaan koko päivää, mutta koko päivän kestävässä seisoskelussa on omat ongelmansa.

Istumisen haitoista puhutaan usein, mutta onko seisominen työpöydän ääressä parempi vaihtoehto? Ei välttämättä, kertoo CNN.

Seisontapöytä vähentää istuma-aikaa vain 32 minuuttia

Vuoden 2016 selvityksen mukaan seisomapöydillä tai pöydän ääressä sijaitsevilla kävelymatoilla ei ollut suuria vaikutuksia terveyteen. Tutkimukset seisomisen hyödyistä olivat usein pieniä eikä niissä seurattu terveysvaikutuksia pitkäaikaisesti.

Lisäksi tutkimusten perusteella oli mahdollista, että seisontapöytä vähentää istuma-aikaa mahdollisesti vain 32 minuuttia päivässä.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan seisominen poltti tunnissa vain kahdeksan kaloria enemmän kuin istuminen.

– Toisin sanoen seisontapöydän käyttäminen kolmen tunnin ajan polttaa ylimääräiset 24 kaloria, joka on suunnilleen sama määrä kuin porkkanassa on kaloreita, tutkijat totesivat.

Pitkäaikainen seisominen tuo mukanaan ongelmia

Pitkäaikainen paikallaan seisominen on myös ongelmallista: vuoden 2017 selvityksen mukaan työntekijöillä, jotka lähinnä seisovat, on kaksinkertainen sydänsairauksien riski. Pitkäaikainen seisominen myös pusertaa selkärankaa kasaan ja voi saada jalat ja nilkat turpoamaan.

Seisomisen tai istumisen sijaan kannattaisikin pysyä liikkeessä pitkin päivää. Tutkimusten mukaan jopa tunnin liikkuminen päivässä voi vähentää istumisen terveysvaikutuksia.

Vuoden 2016 tutkimuksen mukaan jo viisi minuuttia kovatahtista kävelyä voi olla hyödyllistä mielialan ja ruokahimojen vähenemisen kannalta!

"Paras asento on aina se seuraava asento"

Osa asiantuntijoista suosittelee istuma-asentoa, jossa jalat nostetaan ylös ja keho on 135 asteen kulmassa.

CNN:n haastatteleman "tuoliasiantuntija" Galen Cranzin mukaan "paras asento on aina se seuraava asento" – asentoa tulisi siis vaihtaa jatkuvasti. Cranzin kotona ei ole perinteisiä tuoleja, vaan hän istuu pallolla, tyynyillä tai satulatuoleilla. Mutta kannattaisiko toimistolla istua jumppapallolla tuolin sijaan?

Lue myös:

    Uusimmat