Florida Panthers katkaisi 26 vuoden mittaisen korpivaelluksen – Aleksander Barkovin ketju isossa roolissa

NHL:n runkosarjan voittanut Florida Panthers eteni pudotuspelien toiselle kierrokselle lyötyään Washington Capitalsin voitoin 4–2. Jatkoajalle edenneen kuudennen ottelun ja samalla koko sarjan ratkaisi Aleksander Barkovin johtama ykkösketju ja etenkin sen kanadalaislaituri Carter Verhaeghe, 26.

Verhaeghe paketoi ottelusarjan, kun jatkoaikaa oli pelattu vajaat kolme minuuttia. Hänen 4–3-voittomaalinsa toi Floridalle ensimmäisen pudotuspelisarjan voiton sitten kevään 1996, jolloin seura eteni aina Stanley cup -finaaleihin saakka. Kyseessä oli kaikki NHL-seurat huomioon ottaen pisin aktiviinen voitottomien pudotuspelisarjojen putki. Voitettujen sarjojen väliin mahtui seitsemän hävittyä sarjaa.

Verhaeghe oli tehnyt Floridalle voittomaalin myös Washington-sarjan kahdessa edellisessä ottelussa. Neljännessä pelissä kyseessä oli kuutospelin tapaan jatkoaikamaali. Kanadalaishyökkääjä teki sarjan kolmeen viimeiseen peliin hurjat yhdeksän (5+4) tehopistettä, ja kaikkiaan hänellä on kuuden pelin jälkeen koossa 12 (6+6) pistettä. Ne oikeuttavat samalla pudotuspelien pistepörssin kärkisijaan.

Päätös Verhaeghen pelaamisesta tehtiin vasta juuri ennen kuudennen ottelun alkua. Hän oli sivussa aamujäiltä loukkaantumisen vuoksi, jonka syytä ei ole vahvistettu.

Florida-kapteeni Barkov teki ottelussa yhden maalin vietyään joukkueensa 3–2-johtoon viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Washington tuli tasoihin reilu minuutti ennen päätössummeria T.J. Oshien ylivoimamaalilla.

Washingtonin erikoistilannepelaaminen oli ottelusarjassa huomattavasti Floridaa parempaa. Washington käytti hyväkseen seitsemän ylivoimamahdollisuutta 24:stä, kun taas Florida ei onnistunut maalinteossa kertaakaan 18 ylivoimallaan.

Florida kohtaa toisella kierroksella joko Toronto Maple Leafsin tai Tampa Bay Lightningin, joiden välinen sarja ratkeaa seitsemännessä ottelussa ensi yönä.

Aiemmin lauantain vastaisena yönä New York Rangers vei oman sarjansa Pittsburgh Penguinsia vastaan niin ikään seitsemänteen otteluun oltuaan sarjassa jo 1–3-tappiolla. Rangers voitti kuutospelin vieraskaukalossa 5–3. Ykköstähtenä hääri tehot 2+2 tehnyt ruotsalaishyökkääjä Mika Zibanejad.