Floor Jansenin tie Nightwish-solistiksi – käänteet ja kuvat

Nightwish-bändi tiedotti keskiviikkona kiinnittäneensä hollantilaisen Floor Jansenin vakituiseksi jäsenekseen. Kuka Floor oikein on ja miten hän päätyi bändiin?

Hollantilainen laulaja Floor Jansen tuli tunnetuksi Suomessa syksyllä 2012, kun Nightwish-laulaja Anette Olzon yllättäen lähti bändistä. Bändi tiedotti lokakuun alussa Olzonin ja bändin teiden eronneen yhteisymmärryksessä.

Jansen hälytettiin tuuraamaan Olzonia Imaginaerum-maailmankiertueella ollelle Nightwishille. Vain noin vuorokausi mullistuksen jälkeen lavalla Seattlessa nähtiin Nightwish solistinaan Jansen.

– Sain tekstiviestin, jossa kysyttiin kuinka nopeasti pääsen Amerikkaan. Tämä pesti on unelmien täyttymys, Jansen paljasti hollantilaisen radiokanavan haastattelussa.

Suuri muutos aiheutti paljon keskustelua eron syistä ja seurauksista muun muassa fanien keskuudessa, sillä bändi on ehtinyt jo esiintyä uuden solistinsa Floor Jansenin kanssa. Niinpä bändi julkaisi pian nettisivuillaan lausunnon raha-asioista.

– Kaikki bändin jäsenet, sekä menneet että tulevat saavat omat osuutensa reilun pelin, tekijänoikeuslakien ja viidesosien mukaan. On jokaisen oma asia kuinka he nämä tulot käyttävät, Nightwish tiedotti lokakuussa 2012.

Taustalla klassinen koulutus

Ennen Nightwish-pestiään Jansen tuli tunnetuksi muun muassa bändeistä After Forever ja ReVamp. After Forever oli tuossa vaiheessa jo lopettanut toimintansa, mutta ReVamp-bändissä Jansen esiintyi myös Nightwish-keikkailun ohella.

Jansen on entisen Nightwish-solisti Tarja Turusen tavoin myös klassisen koulutuksen saanut sopraano, joka laulaa sekä klassista musiikkia että rockia. Hän on hankkinut koulutuksensa Hollannin rockakatemiasta sekä konservatoriosta.

Selätti burnoutin

Ennen Nightwishia laulaja kiersi tiiviisti ReVamp-yhtyeensä kanssa, ja paloi loppuun rankan kiertueen aikana. Jansen puhuu uupumuksestaan avoimesti YouTubessa elokuussa 2011 julkaistulla videolla.

– Burnout on ikävä asia, jota voi verrata tyhjentyneeseen akkuun. Jokaisen kehossa on akku, joka latautuu nukkuessa tai mukavien asioiden äärellä. Kun akkua ei saa ladatuksi, se tyhjenee vähitellen, Jansen kertoi.

Uupumuksen takia Jansenilla ei ollut voimia selviytyä arjen pienimmistäkään asioista. Myös Jansenin ReVamp-yhtyeen kiertue oli peruttava laulajan sairastumisen vuoksi.

– Energiaa ei ole juuri ollenkaan, ja silloin väsyy pienistäkin asioista. Kiertueella oleminen on mahtavaa, mutta se vie paljon energiaa. Tyhjän akun kanssa on mahdotonta kiertää.

Marraskuussa 2011 Jansen ilmoitti voivansa jo paremmin, vaikka toipuminen oli vielä kesken.

Kiireitä ja kehuja

Syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana Jansenilla on riittänyt kiireitä, sillä hän on sukkuloinut kahden bändin välillä. Nightwishin maailmankiertueen lisäksi Jansen valmisteli ReVamp-yhtyeensä kanssa uutta levyä.

– Jatkan ReVampin kappaleiden kirjoittamista, koska pidämme kiinni siitä, että uusi albumi julkaistaan maalis-huhtikuussa, Jansen kirjoitti blogissaan lokakuussa 2012.

Marraskuussa 2012 Nightwishin Tuomas Holopainen kiitteli Jansenin toimintaa MTV3.fille. Holopainen on tiennyt Jansenin jo yli kymmenen vuotta. He ovat olleet samalla kiertueella jo pariin otteeseen ennen nykyistä Nightwish-kiertuetta.

– Hyvin samoilla aaltopituuksilla menemme ja samanlaista huumoriamme viljelemme. Hän on ollut näissä piireissä jo 90-luvun lopusta asti. Hän on kiertänyt paljon ja on ollut genressä sisällä. Sillä tavalla se on tätä bändin sisääntuloakin helpottanut, Holopainen pohti tuolloin.

Kesällä 2013 saatiin tieto, että Jansen siirtyy hetkellisesti takaisin vanhaan bändiinsä, kun Revamp lähtee kiertueelle Eurooppaan. Tough enough promotionin Silke Yli-Sirniö kertoi Nightwishin olevan keikkatauolla Revampin marraskuisen kiertueen ajan.

– Ymmärtääkseni Nightwish jää koko ensi vuodeksi keikkatauolle, sillä he alkavat tehdä biisejä uudelle levylleen, Yli-Sirniö kertoi tuolloin.

Jansen-fanit ehtivät jo miettiä miten hänen ja Nightwishin yhteisten kuvioiden käy. Jansen vakuutti MTV3.fille heinäkuussa, että hän haluaisi jäädä Nightwishin riveihin.

– Ajattelen asiaa, mutta vielä en tiedä, mitä tapahtuu. Suunnittelen Revampin kanssa keikkoja ensi vuodelle ja tiedän, että silloin Nightwish pitää taukoa keikkailusta. Haluaisin jäädä Nightwishiin. Se olisi mahtavaa, Floor kertoi tuolloin.

Nightwish-basisti Marco Hietala kertoi syyskuussa 2013 Huomenta Suomen lähetyksessä Jansenin opettelevan suomea.

– Kaikki tapahtui aika nopeasti, mutta Floor on tehnyt todella hyvää duunia, hän otti sen järjettömällä ammattimaisuudella haltuun. Hän on nyt alkanut treenaamaan suomea. Hän ottaa sen sellaisena älyllisenä haasteena, Hietala kertoi

Holopainen vakuutti kesällä STT:lle bändin tiedottavan tulevan laulajan kiinnityksestä vuonna 2014. Jo tuolloin hän kehui bändin tulleen todella hyvin toimeen Jansenin kanssa. Yllättäen bändi kuitenkin paljasti jo keskiviikkona Jansenin jatkavan bändissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat