Fitnesstähdet kannustavat aloittelijoita salille: "Me kaikki olemme aloittaneet nollasta"

Onko sinullakin korkea kynnys lähteä salille – varsinkin, jos kyseinen maailma ei ole sinulle entuudestaan tuttu? Fitnesspäiväkirjat-tähdet antoivat vinkkinsä siihen, miten voisit rohkaistua ja löytää treenaamisen ilon.

Yleiskunto kaipaisi kohennusta, mielialakin pienen potkun takapuolelle. Mutta eikö urheilukärpänen sitten ota purrakseen?

"300 kiloa jalkaprässistä, 36 kananmunaa päivässä, 3 tuntia treeniä päivässä."

Vaikka fitnessbuumi jyllää, ei salilla käyminen – tai liikunta ylipäätänsäkään – ole kaikilla verissä.

Miten sitä sitten voisi intoutua raahautumaan salille, varsinkin jos aiempaa kokemusta ei ole nimeksikään? Jokainen Fitnesspäiväkirjat-tähti antoi vinkkinsä aloittevalle liikkujalle.

Neuvo 1: Mene mukavuusalueesi ulkopuolelle

Mitä jos salille meno yksinkertaisesti pelottaa?

– Jos ei tiedä mitä siellä salilla tekee, sehän on yleensä suurin kynnys, miksi sinne ei edes halua mennä, ryhmäliikunnan ohjaaja ja personal trainer Nanna Koivisto, 27, kuvaa.

– Kun uskallat ensimmäisen kerran mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, sitä kautta huomaat, ettei se olekaan niin pelottavaa, Nanna hymyilee.

Hän uskoo, että kuntosaleilla valitseva ilmapiiri voi toimia hyvänä kannustimena.

– Muista, että salilla on aina urheilullinen ilmapiiri. Olen aina itse tykännyt urheilullisesta hengestä: ihmiset kaunnustavat toisiaan ja yleisilmapiiri on positiivinen. Ei siis tarvitse turhaan pelätä!

Neuvo 2: Älä pelkää arvostelua

Mitä jos salilla käyminen – tai edes idea siitä – ei vain tunnu omalta? Tai mitä jos kaikki tuijottavat?

Näyttelijä ja hyvinvointibloggaaja Venla Savikuja, 24,kannustaa jokaista voittamaan oman pelkonsa.

– Tärkeintä on voittaa itsensä: älä missään nimessä ala puntaroimaan liikaa, että voitko edes mennä salille. Kaikki ovat joskus aloittelijoita, ja heitä on aina jokaisella salilla. Kukaan ei katso ketään arvostelevasti – ja jos katsoo, vika on niissä, Venla kannustaa.

Ja jos salilla käynti ei miellytä, voi treenamisen iloa löytyä muistakin lajeista.

– Kaikkien ei tarvitse tykätä salitreenistä: voit tykätä tanssista, jumpasta, uimisesta – tärkeintä on että löydät sellaisen liikuntalajin, jota haluat toteuttaa.

Venla muistuttaa, että ennen treenamisen aloittamista on hyvä tietää, miten eri liikkeet pitää tehdä oikein.

– Ettei vaan lähde vahingossa omaa kroppaa rikkomaan tai huitomaan miten sattuu – hanki ohjausta ja ohjelma, siitä sitten vaan treenaamaan! Venla rohkaisee.

Neuvo 3: Muuta asennettasi

Mitä jos et vain yksinkertaisesti pidä ajatuksesta, että menisit salille – varsinkin, kun et osaa edes käyttää niitä pelottavia laitteita?

– Ota personal trainer. Hän kertoo, mitä siellä salilla tehdään. Itsekin, kun aloitin kuusi vuotta sitten, en tiennyt lainkaan mitä milläkin laiteella tehdään – se opetettiin minulle kädestä pitäen. Toivon tätä samaa muillekin, bikinifitness-kilpailija ja bloggaaja Mari Valosaari,33, kuvaa.

Vai onko salilla käyminen sinulle enemmän asenneogelma? Et varmastikaan ole ainut.

– Olin aiemmin itsekin sitä mieltä, että salilla käyminen on aivan tyhmää. Koska en yksinkertaisesti osannut ja tiennyt mitä siellä tehdään – eli sen oli pakko olla tyhmää. Mutta sitten kun tiesin, se olikin kivaa, Mari hymyilee ja kertoo salikärpäsen puraisseen heti siinä samassa.

Mari muistuttaa, etteivät "salihirmutkaan" aina riennä liikkumaan innosta piukeana. Se vaatii paikka paikoin itsekuria.

– Kyllähän itselleenkin tulee sellaisia päiviä, että pitää pakottaa itsensä menemään salille – en ole mikään superihminen. Puolisoni Jonttekin saattaa välillä sanoa: "Että menepäs nyt sinne salille, olet tehnyt nyt tunnin lähtöä!", Mari nauraa.

Neuvo 4: Tee treenistä hauskaa ja monipuolista

Mitä jos pelottaa mennä salille siksi, ettei itsellä ole minkään moista kokemusta?

– Pitää muistaa, että me kaikki olemme aloittaneet joskus nollasta, hyvinvointibloggaaja Eevi Teittinen, 25, muistuttaa.

– On huomattavasti helpompaa lähteä salille, jos sinulla on ystävä, jolle se kaikki on jo tuttua. Tai sitten valkkaat itsellesi personal trainerin, joka näyttää, että teet varmasti ne asiat oikein ja että treeni on turvallista ja tehokasta, Eevi kannustaa.

Mikä olisi sitten hyvä treenimäärä aloittelijalle?

– Jos lähtee nollasta liikkeelle, 2–3 kertaa treeniä viikossa on todella hyvä määrä, personal trainerinakin toimiva Eevi kertoo.

Treenin ei pidä missään mielessä olla yksitoikkoista:
Eevi kannustaa yhdistämään sekä lihaskuntoa kasvattavaa että aerobista kuntoa parantavaa treeniä.

– Tee esimerkiksi kaksi salia viikossa ja muutama lenkki. Valitse lajiksesi se, mistä tykkäät: ei ole mikään pakko juosta sen takia, että se olisi nyt tosi hyvä juttu. Tee liikkumisesta sellaista, että se on kivaa, ja sinne on kiva lähteä.

No, mutta mites se salille lähtö? Kun ei vieläkään oikein innosta...

– Jos et tykkää salista, älä tee sitä. Lihaskuntoa voi tehdä muuallakin kuin salilla, Eevi vinkkaa.

Fitnesspäiväkirjat starttaa tänään 13. huhtikuuta AVAlla 21.00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja