Fitnessguru kumoaa yleisimmät treenimyytit – älä usko näihin!

Kuntosalien pukuhuoneissa liikkuu monenlaisia treenaamiseen liittyviä huhuja. Tiedätkö, mitkä näistä pitävät paikkansa ja mitkä eivät? 

Fitness-ekspertti Adam Rosante on koonnut yhteen joukon liikuntaan liittyviä myyttejä, jotka eivät sitkeistä huhuista huolimatta pidä paikkaansa. 

Maanantai on paras päivä aloittaa uusi rutiini

Moni päättää jo ennen viikonloppua, että maanantai on hyvä päivä aloittaa uusi terveellinen elämä. Viikonlopun mässäilyn jälkeen maanantaipäivä voi sujua hyvin, mutta illalla uusi aktiivinen elämäntyyli voi jo alkaa väsyttää. Kun päätät laittaa liikuntarutiinisi kuntoon, älä odota maanantaihin tai kesän loppuun, vaan aloita saman tien, Rosante neuvoo.

Vatsalihasliikkeet tekevät sixpackin

Sixpack on kiinni enemmän rasvaprosentista kuin lihasten treenaamisesta. Vaikka vatsalihaksesi olisivat tiukassa kunnossa, ne eivät näy vatsan rasvakerroksen alta vaikka kuinka haluaisit. Ainoa keino saada vatsalihakset esiin on polttaa ensin vatsan ympärillä oleva rasva oikeanlaisen ruokavalion ja intensiivisen urheilun avulla.

Lihaskipu on merkki hyvästä treenistä

Moni kuvittelee, että salipäivän jälkeinen lihaskipu on merkki hyvästä treenistä. Totuus kuitenkin on, että tehokkaan ja monipuolisen treenin voi tehdä myös ilman lihaskipua, sillä kipu ei ole millään lailla treenin tehokkuuden mittari.

Lihaskipu kertoo uudenlaisesta rasituksesta, johon jokainen keho reagoi eri tavalla.

Proteiinijuoma tehoaa vain 30 minuuttia treenin jälkeen

Lähes kaikki proteiinijuomavalmistajat kehottavat nauttimaan juoman puolen tunnin sisällä treenistä täyden hyödyn saamiseksi. Jos proteiinin nauttiminen jää myöhemmäksi, ei hätää, sillä lihakset kuluttavat tutkitusti elimistön proteiinivaroja jopa muutaman tunnin ajan treenin jälkeen. 

Rasvaa voi muuttaa lihakseksi

Vaikka arkikielessä puhutaankin rasvan muuttamisesta lihakseksi, tämä ei ole käytännössä mahdollista. Rasva ja lihas ovat kaksi eri kudosta, joista rasva on jakautunut tasaisesti koko kehoon lihaskudosten pysyessä yhdessä. Paras konsti muokata vartaloa onkin pienentää rasvasoluja ja samalla rakentaa lihasta voimaharjoittelun avulla.

Rasvaa voi polttaa tietyistä paikoista

Vaikka yksittäisten lihasryhmien treenaaminen on mahdollista, rasvan polttaminen tietyltä alueelta ei. Vaikka paikallista rasvan polttoa tapahtuukin, käytännössä sen merkitys jää todella vähäiseksi. Treenaaminen kuluttaa rasvavarastoja tasaisesti ympäri kehoa yksilöllisistä seikoista, kuten vartalomallista riippuen.

Enemmän hikeä, tehokkaampi treeni

Hikoilu, aivan kuten lihaskipukaan, ei ole mittari hyvälle treenille. Toiset ihmiset hikoilevat enemmän kuin toiset, vaikka eivät harjoittelisikaan täydellä teholla. Harjoituksen intensiivisyys on parempi mittari kuin hien määrä.

Liikunta on paras laihdutuskeino

Tutkimusten mukaan ruokavalio on huomattavasti tehokkaampi laihdutuskeino kuin liikunta. Tämä johtuu myös siitä, että liikunta saa ruokahalun kasvamaan. Paras tulos saavutetaan kohtuudella, eli syömällä hieman vähemmän ja liikkumalla vähän enemmän.

Rasvan syöminen lihottaa

Rasvan karttaminen on yksi tyypillisimmistä laihdutuskeinoista, mutta liikkujan ei kannattaisi luopua siitä kokonaan. Elimistö tarvitsee toimiakseen hyvää rasvaa, ja sen on todettu jopa tehostavan rasvanpolttoa. Syö siis hyvällä omallatunnolla avokadoja, lohta ja kasviöljyjä.

Painojen nostelu tekee naisista liian lihaksikkaita

Monet naisista välttelevät kuntosaleilla suuria painoja ja tyytyvät polkemaan kuntopyörää suurten lihasten pelossa. Tämä on kuitenkin turhaa, sillä saavuttaakseen kehonrakentajan vartalo vaatii raskasta päivittäistä harjoittelua ja tiukkaa ruokavaliota viikosta ja kuukaudesta toiseen. Jos käyt kuntosalilla muutaman kerran viikossa, voit huoletta nostella raskaita painoja. Ne tekevät kunnollesi vain hyvää!

Video: Kyykky on yksi tehokkaimmista jalkaliikkeistä. Katso videolta, kuinka liike suoritetaan oikein. 

1:46

Lähde: Cosmopolitan 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja