Finlandia-palkinto Kristina Carlsonille

Tämänvuotinen kirjallisuuden Finlandia-palkinto on myönnetty Kristina Carlsonille.

Kristina Carlson sai Finlandian "Maan ääreen" -teoksestaan. Carlson on aiemmin kirjoittanut nuortenkirjoja ja runokokoelman. Kristina Carlson on tällä hetkellä vapaa toimittaja-kirjailija. Hän on aiemmin työskennellyt toimittajana Suomen Kuvalehdessä yli kaksikymmentä vuotta.

Carlsonin kanssa ehdolla olivat kirjailijat Antti Hyry, Jari Järvelä, Veronica Pimenoff, Mikaela Sundström ja Jari Tervo. Finlandia-palkinnon saajan päätti tällä kertaa EU-komissaari Erkki Liikanen.

Maan ääreen -kirja, Kristina Carlson

Suomen Kirjasäätiön tunnustuspalkinnon arvo on 150 000 markkaa.

Kristina Carlson on syntynyt vuonna 1949 Helsingissä. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä. Carlson työskenteli Suomen Kuvalehden toimittajana yli kaksikymmentä vuotta, kunnes jäi vapaaksi kirjailijaksi ja toimittajaksi vuonna 1996. Hän on tehnyt reportaaseja, kirjailijahaastatteluja, pakinoita ja kirjallisuuskritiikkiä.

Kristina Carlsonin esikoisteos, runokokoelma Hämärän valo (Otava) ilmestyi vuonna 1986. Hän on julkaissut 12-osaisen Anni-nuortenkirjasarjan (Gummerus) kirjailijanimellä Mari Lampinen vuosina 1996-1999. Carlson on muun muassa Suomen Nuorisokirjailijat ry:n, Kiilan ja Eino Leinon Seuran jäsen. Vuosina 1989-1994hän toimi Eino Leinon Seuran puheenjohtajana.

Maan ääreen - Carlsonin uusi romaani - on monikerroksinen tarina nuorukaisen kohtalosta viime vuosisadan Siperiassa. Geologian ylioppilas Lennart Falk matkustaa 1870-luvulla Amurinmaalle, Nahodkaan onneaan etsimään. Hän saa työtä satamakapteenin konttorista ja alkaa kotiutua seudulle. Hänet kuitenkin pahoinpidellään kuolettavasti eräänä yönä. Hän ajelehtii elämän ja kuoleman välimailla ja miettii omaa elämäänsä, sen tarkoitusta. Lennart ehtii pohtimaan myös syytä ja syyllistä väkivallan teolle. Onko pahoinpitelijä hänen hämärä liikekumppaninsa vaiko petetty rakastaja vai mustasukkainen aviomies? Maan ääreen ilmestyi syyskuussa 1999.
(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja