Finlandia Junior runolliselle nuortenkirjalle

Finlandia Junior -palkinnon on saanut Vilja-Tuulia Huotarisen nuortenromaani Valoa valoa valoa. Valinnan tehneen muusikko Paula Vesalan mielestä Vilja-Tuulia Huotarisen lauseet elävät kuten runo tai laulu ja "kielen rytmi ja sointi on valtavan kaunis".

Teos kertoo kahdesta neljätoistavuotiaasta tytöstä ja heidän välisestä rakkaudestaan vuonna 1986, jolloin oli Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus. -Havainnot ovat niin teräviä, että ne pistävät sydämeen. Niihin haluaa palata uudestaan ja uudestaan, luonnehti Vesala.

Valoa valoa valoa onkin varsin vaativa nuortenkirja, joka ei tarjoile nopeita juonenkäänteitä, vaan syvällistä pohdintaa aikuiseksi kasvamisesta erilaisena nuorena. Teos on rakennettu niin, että se ei aivan kokemattomalle lukijalle avaudu. Teos sopiikin yhtä hyvin aikuiselle.

Vesala sanoikin palkintopuheessaan, että Huotarinen ei väheksy lukijaansa vaan antaa täyslaidallisen. -Runon keinoja lähestyvä kerrontatapa tekee itsemurhan käsittelemisestä voimakasta, tekstissä on tilaa omille mielikuville ja tulkinnoille, mutta samalla ikään kuin nuoren lukijan avuksi ja turvaksi rientävä etäännytys, sanoi Vesala, joka piti sitä aiheen ja kohderyhmän iän huomioiden nerokkaana ratkaisuna.

-Valoa valoa valoa ei kumarru nuorten puoleen aikuisen maailmasta, vaan sen ääni tulee suoraan ja elävänä kipeästä, pyörryttävästä, monimutkaisesta nuoruudesta, siitä jossa nuorta pitäisikin oikeastaan suojella juuri aikuisilta ja heidän sokeudeltaan, Vesala sanoi.

Vuonna 1977 syntynyt Vilja-Tuulia Huotarinen nuortenkirjailija, runoilija ja nuorten kirjallisuuslehti LUKUfiiliksen päätoimittaja. Häneltä on julkaistu kolme nuortenkirjaa ja kolme runokokoelmaa.

Katso Terhi Hyvärisen juttu (Kymmenen uutiset 23.11.2011)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja