Fifan korruptiopomolta raskaita syytöksiä kulissipelistä – Qatar junailtiin MM-kisaisännäksi presidenttitason painostuksella

MTV Qatarissa: Jalkapallon MM-kisojen valmisteluja arvostellaan suurista ilmastopäästöistä 2:32
MTV Qatarissa: Jalkapallon MM-kisojen valmisteluja arvostellaan suurista ilmastopäästöistä

Fifan ex-puheenjohtaja Sepp Blatter lataa kovia kulissipeliväitteitä Qatarin valinnasta alkavien MM-kisojen isäntämaaksi. Vuoteen 2015 asti Fifan puheenjohtajana toiminut sveitsiläinen toteaa, että kisojen myöntäminen Qatariin oli virhe.

Blatter väittää Guardianin mukaan, että MM-turnaus junailtiin vuonna 2010 pikkuvaltioon Uefan entisen puheenjohtajan, Michel Platinin toimesta. Platini joutui Platterin mukaan vuonna 2007–2012 Ranskan presidenttinä toimineen Nicolas Sarkozyn painostamaksi.

– Platini kertoi minulle, että hänet oli kutsuttu Elysee-palatsiin, jossa Ranskan silloinen presidentti Sarkozy oli juuri lounastanut Qatarin kruununprinssin kanssa, Blatter paljastaa.

Blatterin mukaan Sarkozy oli kehottanut Platinia "katsomaan, mitä tämä voi tehdä Qatarin hyväksi, kun MM-kisat myönnetään". 

– Platinin ja hänen (Uefan) tiiminsä neljän äänen ansiosta MM-kisat menivät Qatariin Yhdysvaltojen sijaan, se on totuus, Blatter lataa lukemin 14–8 aikanaan päättyneestä äänestyksestä. 

Blatterin mukaan tarkoituksena oli Venäjän kisojen (2018) jälkeen junailla nyt alkavat MM-karkelot Yhdysvalloille. 

– Olisi ollut rauhan ele, jos kaksi pitkäaikaista poliittista kiistakumppania olisi isännöinyt MM-kisoja peräkkäin, Blatter sanoo.

Ranskassa viranomaiset kuulustelivat Platinia vuonna 2019 osana tutkimusta, jonka kohteena vuoden 2022 MM-kisojen hakuprosessi oli. Entinen jalkapallosuuruus myönsi, että tapaaminen Sarkozyn kanssa tapahtui, mutta kiisti että hänen ääniinsä olisi vaikutettu. 

Blatter latasi kovaa tekstiä myös seuraajalleen, Fifan nykyiselle puheenjohtajalle Gianni Infantinolle. Infantino on asunut Qatarissa MM-kisoja edeltävän ajan. Hän muutti Dohaan viime vuonna. 

– Miksi Fifan uusi puheenjohtaja asuu Qatarissa? Hän ei voi olla paikallisen MM-organisaation johtaja.

– Fifan puheenjohtajalla pitäisi olla ylin valvonta-asema. Esimerkkinä: on ehdotettu rahaston perustamista kuolleille työläisille ja heidän omaisilleen. Qatar sanoi ei. Mitä Fifan pitäisi sanoa, jos sen puheenjohtaja on samassa veneessä kuin Qatar? Blatter haastoi. 

Infantino on kertonut tavoitteekseen lisätä läpinäkyyttä ja avoimuuttaa Fifassa sen jälkeen, kun Blatter 40-vuotinen kausi liitossa tuli päätökseensä raskaiden korruptiosyytösten sävyttämänä.

Otsikkoa korjattu klo 18:25: Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta. 

Lue myös:

    Uusimmat