Mainos

Fentanyyli-laastareista kaksi yliannostuskuolemaa – kadulla väärää tietoa vasta-aineesta

Fentanyyli-laastarit ovat aiheuttaneet todennäköisesti kahden nuorehkon ihmisen yliannostuskuoleman Lahdessa lyhyen ajan sisällä.

Fentanyyli on erittäin voimakas, mutta jopa 75–100 kertaa morfiinia voimakkaampi opioidi.

Vajaat kaksi viikkoa sitten menehtyi vuonna 1981 syntynyt mies. Toissapäivänä puolestaan menehtyi vuonna 1986 syntynyt lahtelainen nainen.

Molemmat uhrit käyttivät fentanyyliä suonensisäisesti. Poliisi uskoo, että molemmat uhrit olivat uuttaneet fentanyyli-laastareita ja piikittäneet tämän jälkeen uutteen.

Ensimmäinen uhri oli mennyt elottomaksi lähes välittömästi piikityksen jälkeen ja hän menehtyi elvytyksestä huolimatta.

Poliisi korostaa, että fentanyyli on tarkoitettu ainoastaan lääkärin ohjeistuksen mukaiseen käyttöön ja sen käyttö päihtymistarkoitukseen on hengenvaarallista.

Väitteet vasta-aineesta perättömiä

Poliisin mukaan päihdekäyttäjien keskuudessa on viime aikoina levinnyt virheellinen väite, jonka mukaan eräs lääkevalmiste toimisi niin sanottuna vasta-aineena fentanyylin yliannostustilanteissa.

Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan kadulla vasta-aineena tunnettu lääke ei anna kuitenkaan suojaa yliannostukseen. Esimerkiksi vuonna 1981 syntyneen miehen seurassa olleet henkilöt olivat antaneet yliannostuksen uhrille kyseistä lääkevalmistetta. Uhri menehtyi tästä huolimatta.

Poliisin tietoon on tullut myös tapauksia, joissa fentanyyli-laastareita on uutettu nesteeseen ja nestettä on käytetty päihteenä. Poliisi korostaa, että nesteen nauttiminen aiheuttaa käyttäjälleen hengenvaaran.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.