Mainos

Facebookin entiset työntekijät: Estimme konservatiivisten uutisten leviämistä tarkoituksella

Facebookin työntekijät vaimensivat konservatiivista aatemaailmaa mukailevia uutisia palvelun trendaavia uutisaiheita listaavalta osastolta, yhtiön leivissä aiemmin työskennellyt toimittaja kertoo Gizmodo-teknologiasivustolle.

Nimettömänä esiintynyt henkilö kertoo teknologiasivuston haastattelussa, että yhtiö pyrki tietoisesti hillitsemään muun muassa poliittisten konservatiivien CPAC-konferenssiin liittyvien uutisten leviämistä.

Myös republikaanipoliitikot Mitt Romney ja Rand Paul olivat henkilöitä, joihin liittyvien uutisten ei tahdottu leviävän palvelun käyttäjien keskuudessa.

Myös muita konservatiivisuuteen liittyviä uutisaiheita pyrittiin poistamaan trendaavien aiheiden listalta, vaikka ne olisivat olleet Facebook-käyttäjien luetuimpien artikkeleiden joukossa.

Useat Facebookin trendaavien aiheiden listaa valvoneet ”uutiskuraattorit”, kuten heitä yhtiön sisällä kutsuttiin, kertoivat Gizmodolle myös saaneensa ohjeita, joiden mukaan heidän tuli syöttää suosittujen artikkeleiden listaan uutisia, jotka eivät olisi listalle muuten yltäneet – tai joita ei ylipäätään juuri edes luettu.

Työntekijöiden tuli lisäksi estää Facebookista itsestään kertovien uutisten pääsy suosituimpien artikkeleiden listalle.

Facebookin uutiskuraattoreiden kertomukset ovat ristiriidassa yhtiöstä aiemmin annettujen lausuntojen kanssa. Yhtiön itsensä mukaan trendaavia aiheita listaava moduuli ainoastaan poimii ”aiheita, jotka ovat olleet viime aikoina suosittuja Facebookissa”.

Yhtiön entisten työntekijöiden kuvailema toiminta näyttäytyy erikoisena myös, koska Facebook on julistanut kannattavansa demokratiaa ja pyrkivänsä kannustamaan ihmisiä äänestämään poliittisista näkemyksistään riippumatta. Yhtiö on kertonut suhtautuvansa politiikkaan neutraalisti ja että se ei yritä vaikuttaa siihen, miten ihmiset äänestävät.

Facebookin poliittinen valta nousi keskusteluun viime kuussa, kun yhtiön työntekijöiden keskuudessa oli pohdittu mahdollisuutta estää Donald Trumpin vaalivoitto Yhdysvaltain vuoden 2017 presidentinvaaleissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.