Mainos

Facebookia syytetään Trumpin voitosta – Zuckerberg: ”Hullu ajatus”

Facebook ei ole onnistunut saamaan kuriin uutisvirrassaan leviäviä valeuutisia. Buzzfeedin mukaan Facebook on nyt koonnut työntekijöistään oman tiimin, joka ryhtyy selvittämään valeuutisten leviämistä.

Ongelma nousi jälleen pinnalle Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla. Facebookin algortimi sai osakseen kritiikkiä, kun paljon tykkäyksiä ja jakoja osakseen saaneet valeuutiset nousivat käyttäjien uutisvirtaan. 

Pähkinänkuoressa Facebookin uutisvirran sisältö määriytyy käyttäjän mieltymysten mukaisesti: Facebook haluaa näyttää käyttäjilleen sisältöä, josta olettavat hänen pitävän. Käytännössä suurimman näkyvyyden saavat julkaisut, jotka keräävät eniten tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla Facebookissa alkoi levitä ehdokkaista puolesta ja vastaan kertovia valeuutisia. Buzzfeed paljasti joidenkin valeuutisten takana olleen makedonialaiset teinit. Teinit osoittivat tempauksellaan myös sen, että Donald Trumpia käsittelevät uutiset keräsivät Facebookille suuremmat mainostulot kuin Hillary Clintonista kertovat uutiset.

Nyt Facebook on koonnut työntekijöistään tiimin, joka ryhtyy selvittämään valeuutisten leviämistä sosiaalisessa mediassa presidentinvaalien aikana. Syytösten mukaan Facebookissa levinneet valeuutiset olivat osasyy Trumpin voittoon. Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kommentoi syytöstä ”hulluksi ajatukseksi”. 

Buzzfeedin haastattelemien työntekijöiden mukaan ajatus ei kuitenkaan ollut laisinkaan hullu. Eräs nimettömänä pysytellyt Facebookin työntekijä kommentoi Buzzfeedille seuraavasti:

– [Mark Zuckerberg] tietää, ja myös me työntekijät tiedämme, että valeuutisia pyöri vapaasti sivustolla koko kampanjan ajan.

Facebookissa leviävät valeuutiset eivät ole tuore ilmiö: jo tammikuussa 2015 Facebook julkisti käyttäjilleen mahdollisuuden ilmiantaa itse valeuutisia uutisvirrastaan.

 

Lähteet: BBC, Buzzfeed

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.