Facebook tutkii jälleen datan väärinkäytöksiä – nyt toinen analytiikkafirma jäähylle

7:35

Facebook on alkanut tutkimaan myös toisen analytiikkafirman toimintaa. Bostonilaisen Crimson Hexagonin pääsy estettiin perjantaina Facebookiin ja Instagramiin tutkinnan ajaksi, kertovat BBC, The Guardian ja FoxNews.

VIDEO: Keskustelua Facebookiin luottamisesta viime Cambridge Analytica -dataskandaalin tiimoilta.

Analytiikkayhtiötä epäillään Facebookin sääntöjä rikkovasta käyttäjädatan keräämisestä ja jakamisesta.

– Emme anna kehittäjille lupaa rakentaa valvontatyökaluja käyttäen Facebookista ja Instagramista saatavia tietoja. Otamme väitteet tosissamme, ja olemme erottaneet nämä sovellukset, Facebook kertoo lausunnossaan.

Crimson Hexagon on kiistänyt väitteet väärinkäytöksistä ja kertonut tekevänsä yhteistyötä Facebookin kanssa selvityksen tiimoilta.

Yhteistyötä eri hallintojen kanssa

Crimson Hexagonin omilla verkkosivuilla kerrotaan, että yhtiöllä on jopa yli miljardi sosiaalisen median julkaisua Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja muista palveluista. Yhtiö kertoo pystyvänsä analysoimaan jopa 160 miljoonaa kuvaa päivässä.

Aiheesta ensimmäisenä uutisoineen Wall Street Journalin mukaan Crimson Hexagon tekee yhteistyötä erään venäläisen nonprofit-organisaation kanssa, jolla on yhteyksiä Kremliin.

Analytiikkafirmalla on ilmeisesti yhteyksiä myös Yhdysvaltojen viranomaisiin ja Turkin hallitukseen.

Facebook kielsi julkisen käyttäjädatansa hyödyntämisen hallintojen valvontaan vuoden 2017 alkupuolella.

Valvonta kiellettyä, datan hyödyntäminen ei

Facebookin ja Instagramin julkisen datan kerääminen ja jakaminen anonyymina ja analysoituna yritysten tarkoituksiin ei ole sosiaalisen median yhtiön sääntöjen vastaista. Sen sijaan juuri tietojen hyödyntäminen valvontaan ja seurantaan on.

Tähän mennessä Facebookin tutkimukset eivät vielä ole osoittaneet väärinkäytöksiä. Facebook ei ole kuitenkaan tarkkaan määritellyt, mikä lasketaan valvonnaksi.

Crimson Hexagon analysoi sosiaalisen median palveluista löytyvää julkista dataa. Asiakkaiksi mainitaan myös ainakin Adidas, Samsung ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lähteet: BBC, FoxNewsThe Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja