Facebook-skandaali syvenee: WhatsAppin perustaja kehottaa "poistamaan Facebookin"

1:19

Artikkelin yläpuolella olevalla videolla MTV:n toimittajat testaavat, miten hyvin WhatsAppin sijainnin jakaminen toimii.

Tuore skandaali on sulattanut Facebookin markkina-arvosta tällä viikolla 50 miljardia dollaria. Muun muassa viestipalvelu WhatsAppin perustaja kehottaa ihmisiä hylkäämään Facebookin.

Yksi suositun WhatsApp-viestipalvelun perustajista, Brian Acton, kehottaa Facebook-käyttäjiä hylkäämään Facebookin – siitäkin huolimatta, että nimenomaan Facebook osti WhatsAppin 19 miljardilla dollarilla neljä vuotta sitten. Acton jätti yhtiön viime vuonna.

– On aika, Acton twiittasi aihetunnisteella #deletefacebook, jolla hän viittaa Facebookin poistamiseen.

Vaikuttiko jopa USA:n presidentinvaalien tulokseen?

Taustalla on hämäräperäistä datayhtiö Cambridge Analyticaa koskevat syytökset jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietojen luvattomasta keräämisestä. Näitä tietoja väitetään käytetyn väärin muun muassa USA:n presidentinvaalien sekä Britannian Brexit-äänestyksen alla. Cambridge Analytican johtohenkilöt ovat rehvastelleet, että muun muassa yhtiöön kytköksissä olevan Donald Trumpin valinta presidentiksi oli osittain heidän ansiotaan.

Facebook mahdollisti Cambridge Analytican suorittaman käyttäjäurkinnan, mutta myöhemmin vaati yhtiötä tuhoamaan keräämänsä tiedot. Facebook ei kuitenkaan millään tavoinut valvonut tietojen poistamista tai jälkikäteen varmistanut, että tiedot oli hävitetty.

Acton on vain yksi monista teknologiavaikuttajista, jotka vaativat Facebookin päätä vadille. Tiistaina pääomasijoittaja ja Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin entinen mentori, Roger McNamee, sanoi Facebookiin kohdistuvan luottamuspulan koituvan vielä sen kohtaloksi.

Lähde: CNN, Channel4

***

0:50

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja