Facebook paljasti ensi kertaa, mitä palveluun saa todella julkaista: Alastomat pyllyt, nännit ja aseet sallittuja vain näissä tilanteissa

1:20

Facebook julkaisi tiistaina yhtiön sisäiset ohjeet, joiden perusteella päätetään, mikä sisältö ei ole sallittua palvelussa. Lista on hyvin yksityiskohtainen ja pitkä, uutisoi CNN.

Yllä olevalla videolla F-Securen tutkimusjohtaja, tietoturvaguruksikin tituleerattu Mikko Hyppönen paljastaa, miksei hän itse ole Facebookissa – ja miksi kyseessä ei ole ollut helppo päätös edes tietoturva-asiantuntijalle.

Joka viikko Facebookin tiimi käy läpi miljoonia käyttäjien ja automaattisen systeemin raportoimia julkaisuja ja päättää ovatko ne epäasiallisia. Nyt Facebook on paljastanut "yhteisönormit", joiden perusteella sosiaalisen median jättiyhtiön 7 500 moderoijaa päättää, millainen sisältö on sallittua ja mikä ei.

Tekstiä on jopa 27 sivua, ja ohjeet löytyvät 40 eri kielellä – myös suomeksi.

Kiellettyyn sisältöön kuulu tekijänoikeus- ja tavaramerkkirikkomukset, selkeät väkivallanuhkaukset ja seksuaalinen hyväksikäyttö, jotka on jo tiedetty, sillä aikaisemmin saatavilla oli lyhyempi versio ohjenuorista.

Nyt selviää kuitenkin, miten Facebook arvioi niin kutsuttuja ”harmaan alueen” julkaisuja.

Alastonkuvat lapsista – edes vanhempien julkaisemina

– Tiedämme, että joskus ihmiset jakavat täysin vilpittömin mielin kuvia, joissa heidän omat lapsensa esiintyvät alastomina, mutta yleensä kuitenkin poistamme tällaiset kuvat, sillä muut voivat käyttää niitä väärin. Lisäksi pyrimme näin estämään muita käyttämästä näitä kuvia edelleen tai vääriin tarkoituksiin, Facebok kirjoittaa yhteisönormit-sivullaan.

Suurin osa naisten paljaista nänneistä

Facebookin ohjeet naisten rintojen paljastamisesta ovat erittäin tarkat. Jos naisen nänni näkyy, kuva pääasiassa sensuroidaan, mutta poikkeuksiakin on.

– Ymmärrämme, että alastomuutta sisältävää materiaalia voidaan jakaa monista eri syistä, esimerkiksi protestina, tietoisuuden kasvattamiseksi jostain tietystä aiheesta, koulutussyistä tai lääketieteellisistä syistä. Voimme tehdä joustoja tällaisissa tapauksissa.

– Saatamme esimerkiksi rajoittaa joitain sellaisia kuvia naisten rinnoista, joissa näkyy nänni, ja sallia joitain muita kuvia, esimerkiksi sellaisia, joissa kuvataan protestia, imettävää naista tai naista, jonka rinnat on poistettu.

Alastomat pyllyt, paitsi jos…

Yhdet ehkä Facebookin yksityiskohtaisimmista säännöistä liittyvät aikuisten alastoman takapuolen näyttämiseen.

– Älä julkaise seuraavia kuvia: Peräaukko näkyy ja/tai täysin alastomat pakarat ovat lähikuvassa (ellei niitä ole kuvakäsitelty julkisuuden henkilölle)

Julkaisut, joissa traagisen tapahtuman uhria syytetään valehtelijaksi

Facebookin ohjeiden mukaan traagisen tapahtuman uhriksi joutuneen syyttäminen valehtelijaksi on häirintää.

– Älä aseta väkivaltaisten tragedioiden uhreja maalitauluksi nimellä tai kuvalla esittämällä väitteitä siitä, että henkilö valehtelee uhriksi joutumisestaan, henkilö huijaa olevansa uhri tai henkilö saa maksun siitä, että johtaa muita ihmisiä harhaan roolistaan tapahtumassa, tai tekee tätä työnsä puolesta.

Tunnustus rikoksesta

Facebookin mukaan se ei ole oikea paikka rikosten tunnustamiseen, oli kyseessä sitten varkaus tai seksuaalinen häirintä. Sisältö poistetaan, koska Facebook ei hyväksy sitä ja ei halua sen kannustavan muita samanlaiseen toimintaan.

– Sallimme kuitenkin ihmisten keskustella rikollisesta toiminnasta sekä käsitellä sitä retorisesti tai satiirisella tavalla.

Huumeiden ja muiden säännösteltyjen tuotteiden kauppa

Facebook kertoo myös, että turvallisuuden ja lain takia kaikkien käyttäjien yritykset ostaa tai myydä viihdekäyttöön tarkoitettuja huumeita, reseptilääkkeitä tai kannabista estetään. Sama pätee myös aseisiin, niiden osiin ja ammuksiin.

– Asekaupat ja aseita myyvät verkkokaupat voivat mainostaa myymiään tuotteita palveluissamme, kunhan ne noudattavat kaikkia soveltuvia lakeja sekä säädöksiä. Sallimme keskustelut ampuma-aseiden ja niiden osien myynnistä asekaupoissa ja aseita myyvissä verkkokaupoissa sekä silloin, kun tarkoituksena on edistää ampuma-asesääntelyn muutoksia.

"Julma ja tunteeton" sisältö

Facebook ei halua, että sosiaalisen median palvelussa ketään kohdellaan tunteettomasti. Miten tämä sitten määritellään?

– Älä julkaise sisältöä, joka kuvaa oikeita ihmisiä ja pilkkaa heidän oletettuja tai todellisia fyysisiä vammojaan, sairauksiaan, invaliditeettiaan, luvatonta seksuaalista kosketteluaan tai ennenaikaista kuolemaansa.

Lähteet: CNN 1& 2, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja