F1-rääväsuu laukoi tylyä tekstiä naiskuskimahdollisuudesta – nyt tärähti tiukka vastine: "Naiset ovat henkisesti vahvempia kuin miehet"

F1-sarjassa ei olla nähty naiskuljettajia moniin kymmeniin vuosiin. Aihe on ollut kuitenkin tiukasti tapetilla, myös uuden kauden alkuhetkillä. Soppaa on hämmentänyt muun muassa F1-sarjan rääväsuu, Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko.

Värikkäistä lausunnoista tuttu Marko täräytti varsin suoran mielipiteen siitä, voitaisiinko naiskuljettajia nähdä jossain vaiheessa autourheilun kuninkuusluokassa.

– Jos ajat 300 kilometriä tunnissa taistellen rengas rengasta vasten, niin brutaalisuus on osa lajia enkä tiedä, onko sellaisen naisille luontaista, Marko heitti itävaltalaiselle Kleine Zeitung -lehdelle.

Marko puhui niin fyysisistä voimista kuin ylipäätänsä jaksamisesta kuumissa olosuhteissa.

Ikoninen naiskuljettaja, eteläafrikkalainen Desire Wilson laukoi asiaan hyvin suoran vastineen. Wilson mainitsi muun muassa ensimmäisen IndyCar-kisansa vuodelta 1983, jolloin hän osallistui 500 kilometrin maratoniin Clevelandissa, Ohiossa.

– Autot olivat aivan karmeita. Olin kymmenes ja ainakin seitsemän kuljettajaa pyörtyi kaiken kuumuden keskellä, Wilson muistelee Reutersin mukaan, jatkaen:

– Mutta siellä minä olin, pystyssä, 54 kiloisena kuljettajana. Kyse oli henkisestä voimasta.

– Minun mielestäni naiset ovat loppupeleissä henkisesti vahvempia kuin miehet. Me pystymme viemään itsemme paljon pidemmälle kuin miehet, Wilson täräytti.

Wilson on ainoa naiskuljettaja, joka on pystynyt ottamaan F1-autoilla ajetusta kisasta voiton. Tämä tapahtui vuonna 1980 Englannissa Brands Hatchissa, Britannian Aurora F1-sarjan kilpailussa.

F1-sarjassa hän ajoi yhden kisan. Wilson osallistui vuoden 1980 Iso-Britannian GP:seen.

Tämän jälkeen F1-sarjassa on nähty vain yksi naiskuljettaja, italialainen Giovanna Amati, joka oli mukana kolmessa kilpailussa vuonna 1992.

Wilson ottaisi avosylin vastaan sen, että naiskuljettajat palaisivat F1-sarjaan.

– Se olisi loistava idea. Koska loppupeleissä kyse on siitä, että naisille annetaan mahdollisuus. Ja monet heistä eivät olisi mukana autourheilussa ilman tätä (F1) sarjaa, Wilson mietti.

Tuoreeltaan naisten formulamahdollisuudet ovat saaneet aivan uutta puhuria alleen, uuden sarjan myötä. Suomalaisista mukana on Emma Kimiläinen, joka ajoi neljänteen ruutuun sarjan avauskisan aika-ajoissa Saksan Hockenheimissa lauantaina. 

Lue myös:

    Uusimmat