F1-lehdistökatsaus: Max Verstappenin aiheuttama suurin uhka vasta tulossa – Mercedes sai siitä väläyksen

Max Verstappenin käytös pilalle menneen Brasilian F1-kisan jälkeen hallitsi lehdistön kirjoittelua. Kauden viimeistä edellisessä kisassa nähtiin ehkä myös vilaus Mercedestä ja Ferraria odottavasta haasteesta Red Bullin puolelta.

Verstappen menetti kisan voiton, kun kierroksella ohitettu Esteban Ocon pyöräytti hänet ympäri radalla. Hollantilaiskuski marssi kisan jälkeen tuuppimaan Force Indian kuljettajaa.

Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko käänsi nopeasti huomion muualle ja heitti ilmoille salaliittoteorian Oconin Mercedes-kytköksestä. Hänen mukaansa Ocon olisi toiminut ainakin osittain tarkoituksellisesti, koska tälle on jo luvattu paikka tallissa vuonna 2020.

Joka tapauksessa tilanne nosti Mercedeksen Lewis Hamiltonin voittoon ennen Verstappenia ja Ferrarin Kimi Räikköstä. Valtteri Bottas oli viides ja Sebastian Vettel vasta kuudes.

Mercedes-kuskilta toiselle

Autosport-lehti lähtee yllättävän raflaavalle linjalle otsikoimalla kisa-analyysinsa: ”Kuinka yksi Mercedes-kuljettaja ojensi voiton toiselle”. Tällä lehti ei toki viittaa Bottakseen, vaan Oconiin.

– Ajatus siitä, että Ocon osui tahallisesti Verstappeniin, jotta Hamilton voisi voittaa, on hulluutta. Mutta tämä oli silti kisa, jossa Verstappen oli tehnyt kaiken oikein ja tehnyt Mercedekselle selväksi, kuinka suuri uhka hän tulevaisuudessa on, toimittaja Edd Straw perustelee otsikkoa.

Sen enempää ei Autosport kuitenkaan lähde syyttämään Mercedestä tapahtuneen järjestämisestä.

Verstappen kävi lopulta käsiksi Oconiin tavattuaan tämän kuskien punnituspisteellä. Tästä seurasi rangaistus, kaksi päivää yhdyskuntapalvelusta. Vaikka hollantilaisen rikettä ei nähty valtavan väkivaltaiseksi, hänen käytöksensä herätti silti ihmetystä.

BBC:n Andrew Benson vertaa nuorukaista Lewis Hamiltoniin, joka on tässä asiassa käyttäytynyt aina esimerkillisesti. Hän ei ollut kiinni muiden kauluksissa edes osallistuttuaan nuorena miehenä heti MM-taisteluun.

– Joku voisi sanoa, että tämä on ero viisinkertaisen mestarin 12 vuoden kokemuksen ja loistavan lahjakkaan, mutta ajoittain harkitsemattoman kaksikymppisen välillä. Hän näkee asiat yhä todella mustavalkoisesti, Benson toteaa Verstappenista.

Verstappenin rangaistus ylitti hollantilaisten ymmärryksen

Saksalaislehti Die Welt kommentoi otsikossaan: Kisan jälkeen ”Mad” Max napsahti totaalisesti. Hollantilainen De Telegraaf puolestaan nosti maanantaina esiin suulaan F1-mestarin Jacques Villeneuven kommentit, joissa itsekin kisan jälkeisiin riitoihin osaa ottanut kanadalainen ihmetteli, että eihän Verstappen edes lyönyt ketään.

– Entinen maailmanmestari lyttää Oconin – Villeneuve ylpeä Verstappenista, De Telegraaf julisti.

Myöskään hollantilaisen NOS-kanavan asiantuntija Jan Lammers ei ymmärtänyt näpäytykseltä kuulostavaa rangaistusta yhdyskuntapalveluksesta.

– Se ei mene lainkaan järkeen, Lammers toteaa.

– Minusta tämä tuntuu samalta kuin nappaisit murtovarkaan, hän kaatuisi ja sitä saisit rangaistuksen. Tietysti Maxin pitää hillitä itsensä kisan jälkeen, mutta Oconilla ei ollut mitään itsesuojeluvaistoa, hän perustelee.

Italialaisen Autosprintin Maurizio Voltini tokaisi osuvasti Ferrarin kokemat karvaat muistot mielessään.

– No, nyt Verstappen tietää, miltä tuntuu heittää voitto menemään, kun joku kääntää sinut ympäri, Voltini twiittasi.

Kimi yritti pelastaa Ferrarin

Entäs sitten suomalaisten kisa. Kimi Räikkönen ajoi kolmannessa kisassa putkeen palkintopallille ja nousi kiinni MM-sarjan kolmossijaan. Hän oli mestaruustaistelun lopullisesti hävinneelle Ferrarille enemmän pisteitä tuonut kuski neljässä kisassa putkeen.

– Kimi yritti pelastaa punaiset, mutta minusta hän oli vähän ujo Bottaksen kanssa ainakin parissa tilanteessa. Ferrari ei kuitenkaan ollut niin nopea kuin Red Bull ja Mercedes. Kimiä ei kuitenkaan voi syyttää mistään, kommentoi La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni.

– Räikkönen oli erittäin hyvä. Bottas on ihmiskorkki, aina ja joka tilanteessa. Ja Hamilton voittaa silloinkuin, kun ei ansaitse sitä, tylyttää blogisti Leo Turrini.

Gazzetta kuitenkin huomioi, että Bottas kärsi niin moottorin eliniän ehtoopuolesta kuin rengasongelmista enemmän kuin Hamilton.

– Hän näytteli tärkeää roolia Mercedeksen voitossa jarruttaessaan Ferraria ja Red Bullia lähdössä. Osa valmistajien mestaruudesta kuuluu hänelle, toteaa arvosanan 7,5 Bottakselle antanut Andrea Cremonesi.

Räikkönen sai lehdeltä kahdeksikon.

– Viimeinkin vapaa tallimääräyksistä, ja hän sai parhaan irti Ferrarista, joka vaikutti huonolta kopiolta perjantain ja lauantain autosta. Erittäin hyvä loppu, jossa hän puolusti itseään kaksintaistelussa (Daniel) Ricciardoa vastaan.

F1-kausi päättyy kahden viikon päästä ajettavaan Abu Dhabin osakilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat