Ex-ammattilaispyöräilijä Carlström pyöräilijöiden nopeuksista: Mittarini lakkasi toimimasta 115 km/h:n vauhdissa

Kun pyöräilyn harrastaja jää kiinni nopeusvalvontakameraan, on siitä vielä matkaa ammattilaisten nopeuksiin. Vuoriston alamäissä vauhti kiihtyy yli 100 kilometriin tunnissa.

Sveitsiläisen ammattilaistallin IAM Cyclingin apulaisjoukkueenjohtajana nykyisin toimiva Kjell ”Kellu” Carlström naurahtaa, kun kuulee, että nopeusvalvontakameraan on jäänyt kiinni pyöräilyn harrastaja.

– Kuulostaa vähän siltä, että hän on oikeasti yrittänyt päästä kovempaa kuin neljääkymppiä, sanoo Carlström.

Kuka on Kjell Carlström

  • syntynyt 18. lokakuuta 1976 Porvoossa
  • entinen ammattilaispyöräilijä, ajanut mm. Liquigas- ja Sky-talleissa
  • osallistunut kaikkiin suurimpiin ympäriajojen klassikoihin
  • toimii tällä hetkellä sveistiläisen IAM Cyclingin apualaisjoukkueenjohtajana

Ei ole ihan tavatonta, että maantiepyörällä pääsee yli neljääkymppiä. Itse asiassa se ei Carlströmin mukaan ole edes vaikeaa.

– Helpoimmin se tapahtuu silloin kun on alamäkeä. Tasamaalla se on sitten aika paljon vaikeampaa, silloin joutuu oikeasti polkemaan ja kirimään, sanoo Carlström.

Monet tuntevat Carlströmin ammattilaispyöräilijänä, joka on osallistunut suurimpiin ympäriajoihin. Hän on edelleen ammattilaisten kanssa tekemisissä ja näkee läheltä, kuinka nopeasti pyörällä voi päästä, ja eritoten alamäissä.

– Kyllähän ne (tuntinopeudet) voivat olla jopa 120 tai jopa enemmän, mutta se riippuu vähän alamäestä. Suomessa nämä nopeudet ovat harvinaisia. Mutta kyllä huippuvauhtia 50-60 kilometriä tunnissa pystyy hetken tasamaallakin pitämään, sanoo Carlström.

Carlströmin mukaan olosuhteiden on kuitenkin oltava kunnossa, mikäli on hyvää loivaa alamäkeä, vauhtia voi pitää yllä hyvän tovin, myös mäen jälkeen.

Ja on Carlström itsekin saanut nauttia vauhdin hurmasta.

– Mulla on ollut alamäessä jossain Italian ja Sveitsin rajalla 115, sen jälkeen mittari ei enää toiminut. Tiedän, että pyörä kulki vielä kovempaa. Suomessa maksiminopeus on ollut semmoiset 90 kilometriä tunnissa, kertoo Carlström.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja